În multe dintre oraşele ţării facturile la căldură aferente lunii ianuarie au crescut cu 20 - 25% faţă de luna precedentă. În unele oraşe, însă, precum Târgu Mureş, majorarea a fost de 12%, în timp ce la Deva s-a ajuns la 30%, iar la Galaţi la cel puţin 35%. Pentru a vedea care sunt creşterile de preţuri din toate marile oraşe, accesaţi site-ul
Mediafax.ro.
La
Alba Iulia, oraş în care nu mai există de anul trecut sistem centralizat de termoficare, facturile plătite de locuitori pentru gazul folosit la încălzirea apartamentelor au fost în ianuarie cu aproape 25% mai mari faţă de luna decembrie a anului trecut.
La
Arad, reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţilor Locative (ULAL) au calculat că factura pentru consumul de agent termic din ianuarie a crescut cu 25% de luna anterioară.
Şi la
Bistriţa, unde majoritatea oamenilor nu mai sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, facturile aferente lunii ianuarie au crescut, faţă de luna decembrie 2011, în medie cu 30 la sută.
La
Botoşani, costurile încălzirii pentru luna ianuarie faţă de decembrie 2011 au fost cu 25 la sută mai mari
Buzoienii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire vor avea de achitat în ianuarie facturi cu 15 procente mai mari faţă de decembrie 2011, în timp ce în februarie vor plăti mai mult cu 15-20 la sută comparativ cu luna ianuarie 2012.
La
Cluj-Napoca, facturile la încălzire pentru luna ianuarie au crescut cu 14 la sută faţă de decembrie 2011. Astfel, cei care locuiesc în garsonieră au de plătit la încălzire pentru luna ianuarie 143 de lei, faţă de 124 de lei în decembrie. Pentru un apartament cu două camere, clujenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au plătit în ianuarie o factură la încălzire de 205 lei, faţă de 177 de lei în luna precedentă, în timp ce pentru un apartament cu trei camere factura pentru ianuarie a fost de 246 de lei faţă de 212 lei în decembrie. La un apartament cu patru camere, factura pentru ianuarie a fost în jur de 300 de lei, faţă de 265 lei în decembrie 2011.
La
Constanţa, valoarea facturilor la încălzire pentru luna ianuarie a fost similară celei pentru luna decembrie, în condiţiile în care temperaturile înregistrate în primele două luni de iarnă au fost apropiate şi au coborât rar sub 0 grade.
La
Deva, facturile la încălzire au crescut cu 20 până la 30 la sută în luna ianuarie faţă de decembrie anul trecut, însă s-au menţinut la nivelul perioadei similare din anul trecut, deoarece Primăria Deva suportă 65 de lei din valoarea preţului de producţie pentru energia termică distribuită populaţiei.
La
Focşani, facturile la încălzire pentru ianuarie au o valoare similară celei din decembrie, dar pentru luna februarie este estimată o creştere de 40 la sută, după ce preţul gigacaloriei a crescut la 285 de lei de la 203 lei.
La
Galaţi, facturile la încălzire pentru luna ianuarie au crescut cu cel puţin 35 la sută faţă de decembrie.
La
Iaşi, facturile pentru încălzirea apartamentelor racordate la sistemul centralizat de încălzire au crescut în ianuarie cu 25 la sută faţă de ultima lună a anului trecut.
La
Petroşani, valoarea facturilor pentru încălzirea apartamentelor racordate la sistemul centralizat de încălzire a fost, în medie, similară ultimei luni a anului trecut.
Locuitorii din municipiul
Sibiu, unde nu mai există sistem centralizat de încălzire, au primit pentru luna ianuarie facturi la gaz mai mari faţă de luna decembrie dacă locuiesc la bloc, în timp ce majoritatea celor care locuiesc la casă au primit facturi mai mici cu câteva zeci de lei faţă de decembrie.
În municipiul
Sfântu Gheorghe, unde de asemenea nu există sistem centralizat, unii cetăţeni au făcut economii şi astfel facturile la consumul de gaz nu au crescut semnificativ în luna ianuarie, faţă de cele din luna precedentă, în schimb la alţii s-a înregistrat o creştere de la 20 la 30 la sută.
La
Timişoara, facturile pentru încălzirea apartamentelor racordate la sistemul centralizat de termoficare au crescut în luna ianuarie cu aproximativ 20 la sută, în comparaţie cu decembrie 2011.