Antena 3 CNN Actualitate Hăineală susţine că nu s-a solicitat REVOCAREA sa din funcţie, ci a hotărârii prin care a fost aleasă

Hăineală susţine că nu s-a solicitat REVOCAREA sa din funcţie, ci a hotărârii prin care a fost aleasă

Hăineală susţine că nu s-a solicitat REVOCAREA sa din funcţie, ci a hotărârii prin care a fost aleasă
10 Ian 2013   •   08:53

Preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, a declarat, miercuri, că nu s-a solicitat revocarea sa din funcţie, ci hotărârea prin care a fost aleasă în 4 ianuarie, precizând că asociaţiile magistraţilor nu au invocat vicii de procedură, ci doar cutuma că şeful Consiliului trebuie să fie judecător, informează Mediafax.

"Este o diferenţă. Ca şi act administrativ poate fi revocat, retractat de organul emitent până la momentul în care intră în circuitul civil şi începe să producă efecte juridice. Acest moment s-a produs luni. Practic, mandatul de preşedinte al CSM a început să curgă de luni", a spus Oana Schmidt Hăineală.
   
Ea a adăugat că, analizând în mod public, transparent, s-a respins cu 11 voturi cererea de revocare a hotărârii prin care a fost aleasă preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
 
Hăineală a precizat că acea cutuma potrivit căreia şeful CSM trebuie să fie un judecător, potrivit Legii 317, nu este obligatorie.

Legea 317 prevede că preşedintele şi vicepreşedintele CSM trebuie să fie un judecător sau procuror, iar secţiile să fie conduse de un judecător sau procuror.
   
Hăineală a spus că există procesele verbale ale şedinţei Plenului CSM din 4 ianuarie, inclusiv înregistrările care relevă rezultatul votului.
   
Întrebată cum o să vadă Comisia Europeană situaţia creată în urma protestelor magistraţilor, Oana Schmidt Hăineală a spus că este foarte greu să anticipeze în acest moment, dar că, probabil, CE va urmări şi se aşteaptă "la o atitudine echilibrată din partea actorilor implicaţi".
   
Ea a mai precizat că s-ar fi aşteptat din partea asociaţiilor profesionale să aibă reacţii energice şi atunci când anul acesta au avut loc atacuri la adresa procurorilor şi judecătorilor.
   
Şedinţa de miercuri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, care avea pe ordinea de zi şi alegerea vicepreşedintelui CSM, s-a amânat din lipsă de cvorum.
   
Alegerea vicepreşedintelui CSM fusese amânată pentru săptămâna aceasta, după ce şedinţa din 4 ianuarie a fost suspendată din lipsă de cvorum. Atunci şi-au depus candidaturile pentru această funcţie judecătorii Alina Ghica (ce a deţinut funcţia de preşedinte în 2012-n.r.) şi Cristi Danileţ.
   
Reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România au solicitat, miercuri, demisia de onoare a membrilor CSM, precizând că dacă acest lucru nu se va întâmpla, vor fi declanşate procedurile de revocare din funcţii a tuturor membrilor CSM.



×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Analiză CNN: Ce se întâmplă dacă Joe Biden decide să se retragă
x close