Guvernul a acceptat, în cadrul ultimelor discuţii cu FMI, să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediată. Astfel, factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii. În prezent, subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale, informează
Mediafax.
Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a declarat că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finalul anului 2011. Acesta a mai precizat că vor fi menţinute la acelaşi nivel sau chiar vor creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.
"Există diferite subvenţii pentru încălzire. Ajutorul de încălzire pentru cei mai vulnerabili ar putea rămâne la acelaşi nivel sau ar putea chiar creşte. Există, însă, o subvenţie acordată de la nivel central, pe care Guvernul vrea să o elimine în cursul acestui an. Există, de asemenea, subvenţii pentru încălzire de la autorităţile locale, dar acestea nu au fost luate încă în considerare", a declarat Franks.
Eliminarea subvenţiilor în acest an pentru căldură va afecta inflaţia care ar putea urca şi până la 6%, depăşind cea mai recentă prognoză a Băncii Naţionale a României.
"Ne aşteptăm ca inflaţia (după eliminarea subvenţiilor - n.r.) să fie undeva între 5% şi 6%. Vom face calculele când vom şti cu exactitate care sunt schimbările în ceea ce priveşte şi modificările la preţul gazelor", a precizat şeful FMI.
Săptămâna trecută, BNR a revizuit prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,6% la 5,1%, fără să ia însă în calcul posibilele creşteri de preţuri administrate.