Un bulgar a fost prins de poliţişti cu peste 100.000 de petarde, pe care le-a cumpărat din Ruse şi intenţiona să le vândă ilegal într-un complex comercial din municipiul Giurgiu, informează, sâmbătă, Poliţia Română.
Poliţiştii din Giurgiu au oprit sâmbătă, pe DN 5A, între localităţile Giurgiu şi Oinacu, o autospecială condusă de un cetăţean bulgar, în vârstă de 32 ani, din oraşul Ruse, Bulgaria, despre care aveau informaţii că transportă ilegal articole pirotehnice.
În urma verificării maşinii, poliţiştii au găsit 100.200 de petarde din clasa a II-a, pentru care cetăţeanul bulgar nu avea documente de provenienţă şi nici autorizaţie pentru operaţiuni cu articole pirotehnice.
Bărbatul a declarat că a cumpărat obiectele pirotehnice din oraşul Ruse şi că urma să le comercializeze într-un complex comercial din municipiul Giurgiu.
Petardele, în valoare de aproximativ 1.000 de lei, au fost confiscate, iar cetăţeanul bulgar este cercetat pentru deţinere, transport ilegal de articole pirotehnice şi contrabandă calificată, a precizat sursa citată.
Tot sâmbătă, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu Rutier, pe sensul de intrare în ţară, în maşina unei persoane de 55 ani, din Bucureşti, au fost găsite 123 de articole pirotehnice, printre care baterii de rachete cu mai multe focuri şi petarde de diferite forme şi mărimi, în valoare de aproximativ 360 de lei.
Bucureşteanul a declarat că a cumpărat articolele pirotehnice dintr-un supermarket şi un bazar din Ruse şi intenţiona să le folosească în timpul sărbătorilor de iarnă. Pe numele acestuia a fost întocmit un dosar penal pentru deţinere, transport ilegal de articole pirotehnice şi contrabandă calificată.
Articolele pirotehnice vândute de persoane fizice sau juridice fără autorizaţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea.
Singurele articole pirotehnice care pot fi comercializate şi folosite fără a fi necesară o autorizaţie specială sunt cele din clasa 1 (steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, inele de foc), al căror conţinut de material pirotehnic nu depăşeşte trei grame, fiind exceptate de la această prevedere petardele, pocnitorile şi obiectele zburătoare luminoase ce aparţin acestei clase.
Comisarul şef Daniel Ghiulţiu, de la Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice, a declarat că poliţiştii au declanşat, începând cu luna noiembrie, acţiunea "Foc de Artificii 2012", care îi vizează pe importatorii şi distribuitorii ce alimentează piaţa neagră cu cantităţi mari de petarde.
Potrivit lui Ghiulţiu, de la declanşarea acţiunii şi până în prezent au fost confiscate aproximativ 5,5 tone de petarde şi artificii, însă aceste cantităţi vor creşte "în progresie geometrică pe măsură ce ne apropiem de sărbători".
Petardele şi artificiile din clasa 2 de risc au fost interzise după ce, pe perioada sărbătorilor de iarnă din anul 2005, din cauza acestora a murit un om şi alţi 350 au fost răniţi.
După interzicerea acestor materiale pirotehnice, din 2006 şi până în 2011 media răniţilor a fost, an de an, de aproximativ 25 de persoane, a precizat Ghiulţiu.