Milioane de copii vin pe lume cu probleme de auz. Medical, ei suferă de hipoacuzie bilaterala profundă, o boală care are nevoie de implanturi auditive. Din păcate, depistarea surdităţii se face, în aproape toate situaţiile, târziu, iar şansele copilului la o viaţă normală sunt minime.
Pentru ca asta să nu se mai întâmple, testarea auditivă a nou-născuţilor va deveni obligatorie.
Fundaţia Mereu Aproape şi Asociaţia Audiosofia au organizat primul grup de lucru, aşa încât în cel mai scurt timp, testarea aceasta să fie impusă prin lege.La fiecare o mie de copii, doi se nasc surzi, cu hipoacuzie severă. Un defect nesesizabil la naştere, care, cu cât e depistat mai târziu cu atât e mai greu de corectat. O boală cruntă, care-i păcăleşte, de cele mai mult ori şi pe medici.
Luminita Deacu este presedintele unui ONG care lupta pentru drepturile copiilor hipoacuzici. Ea insasi mama a doua fete, stie cel mai bine ce inseamna sa nu afli inca de la nastere ca bebelusul tau nu aude. Fata cea mica a primit implanturile cohleare la doi ani si patru luni. Cea mare, la 18 ani. In timp ce micuta nu are nicio problema de invatare a vorbirii, cea mare se inchide in lumea tacerii.
Specialistii care s-au întâlnit astazi in Comisia de Sanatate de la Camera Deputatilor au fost unanim de acord ca testarea auditiva imediat dupa nastere este nu doar necesara ci fundamentala. Altfel, problem grave, hipoacuziile, ajung sa distruga vieti si sa slabeasca o tara. Dacă hipoacuzia este depistată în primele 6 luni, atunci copilul are şanse să audă şi să înveţe să vorbească. Tocmai de aceea Fundaţia mereu Aproape şi Asociaţia Audiosofia au convins autorităţile să facă primul pas pentru a rezolva problema. Au semnat o cartă prin care se obligă să introducă testele auditive în toate maternităţile.
Discutiile de astăzi au atins şi celelalte probleme care apar din cauza hipoacuziei: decontarea celui de-al doilea implant cohlear si recuperarea copilului implantat.