"Fructele uscate sunt o alternativă rezonabilă mai ales pentru perioada în care nu avem fructe proaspete. Prunele uscate sunt mult mai bogate în antioxidanţi decât prunele ca atare. Smochinele, în mod particular, sunt foarte bune împotriva constipaţiei", spune dr. Corina Zugravu, medic nutriţionist.
Există, însă, şi o capcană pentru consumatori.
Ca să beneficiaţi de toate avantajele fructelor uscate, asiguraţi-vă atunci când cumpăraţi că nu luaţi fructe confiate. Acestea nu sunt la fel de sănătoase, pentru că au o concentraţie foarte mare de zahăr.
Deşi arată la fel, fructele uscate şi cele confiate se fabrică diferit. Spre exemplu, curmalele uscate sunt lăsate 24 de ore într-un cuptor, la temperaturi de peste 80 de grade, astfel încât să elimine toată apa, în timp ce curmalele confiate sunt fierte câteva zile la rând într-o soluţie concentrată de zahăr. De multe ori, producătoriii adaugă în această soluţie şi conservanţi sau coloranţi, pentru ca fructele să aibă un aspect mai atrăgător.
"Fructele confiate au un adaos foarte mare de calorii şi de carbohidraţi. Practic, dacă am vrea, mai degrabă cu fructele din dulceaţă sau din gem să le asimilăm, nu cu fructele uscate", atenţionează nutriţionistul Corina Zugravu.
Fructele uscate, mai sănătoase, sunt însă ceva mai scumpe şi este de înţeles având în vedere că, din 20 de tone de prune, de exemplu, prin deshidratare, rămân numai cinci tone de prune uscate.