Pentru fraţii Gheorghe, de 9, respectiv 12 ani, din Mogoşoaia, destinul a împărţit în grabă. Unuia i-a dat cartea, altuia - munca. Celui mic i-a deschis uşa viitorului, celui mare i-a pus lacăt vieţii. Ruşinat că nu scrie şi nu citeşte, cel mai mare dintre fraţii Gheorghe nu ştie dacă să ceară la şcoală sau să se ascundă în gaură de şarpe.
Ei sunt fraţii Gheorghe. Lele are 9 ani şi e premiant. Bebel are 12 şi este analfabet. Doi copii care trăiesc în aceeaşi casă, dar în două universuri paralele. Unul visează să urmeze şcoli înalte, să citească, să descopere. Celălalt priveşte indiferent, literele aliniate in carte. Nu pricepe nimic. Si nu vorbeşte aproape deloc. E stingher şi timid. S-a închis în
lumea necuvintelor şi refuză contactul cu oamenii de dincolo. Ar fi trebuit să fie acum în clasa a V-a. Dacă acum 5 ani, cineva i-ar fi spus că trebuie să meargă la şcoală.
Prins cu treburile prin curte, n-a avut ragaz să-si vadă prietenii plecând spre şcoală, sau pe fratele lui mai mic ieşind din casă cu ghiozdanul în spate. Acum priveşte ciudat cărţile fratelui, dar nu se
uită decît la poze. Mai mult, nu îndrăzneşte... Acum, poate ar vrea să meargă la şcoală. Dar nu îndrăzneşte să spună. Are treabă în gospodărie. Şi, oricum, îi e ruşine de ceilalţi copii. El e cu două capete mai mari decât ţâncii de clasa I şi îi teamă că toţi vor râde de el. Până şi în vocea mamei se simte deja ironia. De cel mic e tare mândră. Dar pentru cel mare n-a făcut nimic, ca să îi stârnească dragostea de învăţătură.
Situaţia îi convine - are si ajutor la muncă şi nici nu da alţi bani pe cărţi şi haine. Şi aşa n-are din ce lua altă uniformă pentru cel mic, care a crescut mult în ultimul an.
Dar Lele se duce la scoală chiar şi aşa: în papuci de casă şi uniformă scurtă, primită de pomană.
Iar când se întoarce acasă, merge direct la fundaţia de peste drum, unde mănâncă o ciorbă caldă şi îşi face temele cu ajutorul voluntarilor.Cand e acolo, printre voluntari, Bebel parcă ar vrea şi el sa înveţe ceva. Dar n-a prins drag de carte. E mai pasionat de meciurile de fotbal din curtea fundaţiei. Abia acolo e în elementul lui. Zâmbeşte, e dezinvolt, aleargă după minge cu un aer de profesionist şi jonglează. Aşa cum nu a făcut-o niciodată cu literele dintr- un abecedar.
Mai are timp să fie inocent. Încă n-a dat piept cu viaţa, să înţeleagă ce greşeală a făcut. Şi nici n-are cine să-i spunaă
Pentru oamenii mari de la Bucuresti, Bebel e deja o cauză pierdută. Victima unui sistem indiferent. Nimeni de la şcoala din Mogoşoaia nu s-a deranjat vreodată să bată în poarta casei şi să întrebe de ce nu vine copilul la şcoala. Aşa a ajuns Româniă să aibă cei mai mulţi analfabeţi din toata Europa. Ei sunt oamenii de mâine, cetăţeni ai unei ţări care încă n-a înţeles că singura investiţie profitabilă pe termen lung e educaţia.
Vă rugăm să trimiteţi un SMS la 877, în toate reţelele de telefonie mobilă, banii rezultaţi fiind necesari pentru cumpărarea de cărţi şi organizarea unor centre de lectură în comunităţile sărace. Costul unui SMS este de 2 euro fără TVA.Modalităţile în care ne puteţi fi alături sunt următoarele: DONAŢII SMS – 877, valoare 2 euro, oferit gratuit de: Vodafone, Cosmote şi Orange. Nu se percepe TVA.
Serviciul
Paypal Conturi Fundaţia Mereu Aproape, CIF 18212553:
* în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500,
* în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500
deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU
SPONSORIZARI CORPORATE Companiile interesate de sustinerea acestei campanii, sunt rugate sa contacteze Fundatia Mereu Aproape
Adresa: Str. Garlei Nr.1B, sector 1, Bucuresti.
Tel: 021.20.30.246 sau 021.20.30.337.
Fax: 021.20.30.260
Email:
[email protected]Ziua cărţilor deschise! Poveşti cutremurătoare ale unor copii care doresc cu disperare să înveţe. Îi poţi ajuta şi tu!