Redactorul-şef al publicaţiei Jurnalul Naţional, Victor Ciutacu, a făcut publică o scrisoare ce poartă semnătura lui Radu Mărginean şi care îl indică pe Sorin Blejnar drept regina mitei din vămi. Radu Marginean a negat, în direct la Antena 3, că ar fi trimis scrisoarea în care se susţine că şeful ANAF este beneficiarul final al mitei din vămi.
„Nu ştiu nimic de această scrisoare. Nu am semnat aşa ceva. Absolut nimic nu ştiu”, a declarat fostul şef ANV.
În scrisoarea care poartă semnată de fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, se susţine că Sorin Blejnar este "regina" caracatiţei corupţiei. Mai mult, în scrisoare se menţionează, în premieră, existenţa unui "rege" pe tabla de şah.
Radu Mărginean este singurul demnitar destituit şi învinuit până acum în scandalul de corupţie din vămi.
Mărginean: Nu ştiu nimic de această scrisoare
Mai mulţi angajaţi ai vămilor, inclusiv şeful vămii Ploieşti, Cornel Costea, au declarat că preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, ar fi beneficiarul final al mitei din vămi.
Preşedintele ANAF a negat că ar avea vreo implicare în cazul corupţiei din vămi.„Neg orice implicare a mea în asemenea fenomene de protecţie în sistemul vamal românesc. Nu sunt regina şi nici nu cred că există o regină”, a declarat şeful ANAF.
Blejnar neagă că e regina din vămi
Acesta este textul integral al scrisorii:
Stimate domnule redactor-şef,
Mă adresez dvs. în această modalitate, prin a scrie o scrisoare al cărei conţinut este unul de natură a atrage atenţia celor care sunt interesaţi cât de cât de soarta Vămii Române, deoarece cred că numai aşa se mai poate schimba ceva. Sau măcar se poate încerca a se schimba. A trecut ceva vreme de la înlăturarea mea intempestivă de la conducerea Autorităţii Naţionale a Vămilor, timp în care am putut să reflectez asupra multor lucruri care s-au întâmplat pe durata mandatului meu, dar şi ulterior. Am luat decizia de a vă scrie aceste rânduri pentru că am convingerea că ele vor sta la baza unor investigaţii şi dezvăluiri care să răspundă în primul rând la întrebarea "Cine este Regina?". Asta înseamnă că subiectul principal al acestei scrisori este S.B. (ca să păstram "tradiţia" folosirii doar a iniţialelor numelui).
Despre S.B. am auzit prima dată când era comisar general adjunct la Gadra Financiară, dar era implicat şi în diverse operaţiuni frauduloase în vamă. Mai precis, împreună cu prietenul său, deputatul PDL de Neamţ M.R., controla evaziunea fiscală cu legume şi fructe din judeţul Ilfov, prin intermediul comisionarului vamal Pegasus. De asemenea, S.B. era cunoscut de atunci în sistem ca o persoană cu legături strânse cu benzinarii, lucru uşor de demonstrat inclusiv prin faptul că soţia sa a început, prin anul 2004, să distribuie casete şi CD-uri în benizinăriile Lukoil sau prin prietenia ce îl lega de atunci de patronii unor firme precum Euroil, Ana Oil sau Bulrom (Dan Parau).
În 2008, când PDL a revenit la guvernare, prima funcţie de secretar de stat cerută şi obţinută de PDL, chiar a doua zi după împărţirea funcţiilor de miniştri între PDL şi PSD, a fost cea de preşedinte al ANAF. După arondarea ei PDL, ea a fost ocupată instantaneu de S.B. Rapiditatea cu care această funcţie a fost arondată şi ocupată, practic cu mult înaintea celorlalte funcţii de secretar de stat (inclusiv cu două luni înainte ca subsemnatul să fi fost nominalizat la vamă), arată importanţa şi urgenţa venirii unei persoane care ştie să "producă" şi care să se poată organiza imediat în acest scop, căci orice zi însemnă bani.
Odată ajuns în fruntea ANAF, S.B. a numit persoane care să execute comenzile sale şi să colecteze bani în toate formele. Comportamentul său de pe vremea pe când era comisar la Garda Financiară specializat în protecţia firmelor producătoare de uleiuri minerale accizabile s-a extins la nivel naţional, firme precum Dumimar, Texas Oil, M&D Sea Fares, Ecopetroleum, Romeco Năvodari, Petrotur sau Oscar Downstreem înregistrând în anul 2009 profituri uriaşe ca urmare a acestui fapt.
Fiind un om cu experienţă în domeniul protejării evaziunii fiscale, S.B. nu lasă nimic la voia întâmplării. Astfel, prin fostul său şef de cabinet (C.M.) verifica periodic atât pe bază de acte sau evidenţe electronice, cât şi la faţa locului, volumul tranzacţiilor (cu containere, în Portul Constanţa, cu ţigări şi alcool în magazinele duty-free sau cu uleiuri minerale la firmele mai sus enumerate şi la multe altele ale căror nume nu le cunosc), astfel încât să ştie în orice moment întinderea operaţiunilor frauduloase, pentru a putea calcula şpaga în mod obiectiv, ca şi procent.
Ca să poată controla eficient întreg sistemul (fisc, vamă, Garda Financiară), S.B. a centralizat în persoana lui toate atribuţiile tuturor celor trei instituţii subordonate, lăsându-mă pe mine şi pe Comisarul General al Gărzii Financiare doar cu atribuţii decorative. În acest scop, S.B. a beneficiat de sprijinul şi experienţa directorului Direcţiei de Resurse Umane din ANV, G.S., care a fost ulterior şi promovat de S.B. în funcţia de director general al Direcţiei Generale de Resurse Umane din ANAF, poziţie din care a gestionat pentru S.B. toate numirile temporare şi concursurile din ANV, inclusiv şpăgile aferente. Pentru ca G.S. să poată controla în integralitate numirile din ANV, atât din centrală, cât şi din structurile teritoriale, a impus pe locul lăsat vacant la Direcţia de Resurse Umane din ANV pe protejata şi amanta sa, A.I. S.B. a reuşit astfel să facă din vamă (şi, cu siguranţă, şi din fisc şi Garda Financiară) ceva ce dispăruse o dată cu Dinu Vamă, respectiv crearea unui sistem piramidal de colectare, în care fiecare piesă de pe "tabla de şah" colectează şi dă mai departe superiorului său ierarhic, avâd ca punct final preşedintele ANAF, adică omul care ar trebui să lupte cu evaziunea şi corupţia.
Vedeţi, domnule Ciutacu, eu am ajuns urmărit penal pentru că un vameş a declarat că şpaga dată pentru ocuparea unei funcţii de conducere într-un birou vamal ar fi ajuns la mine. Oare câţi funcţionari din fisc, vamă şi gardă trebuie să facă declaraţii privitoare la traseul şpăgii pentru ca S.B. să ajungă urmărit penal? Dacă veţi citi actele normative care reglementează organizarea şi funcţioarea ANAF şi ANV o să vedeţi că eu nu aveam atribuţiuni nici măcar pentru a numi sau demite un şofer din ANV. Toate atribuţiile de numire şi revocare a şefilor de tură, şefilor de birou vamal, şefilor de direcţii judeţene vamale sau de regionale vamale aparţin şefului ANAF, iar centralizarea atribuţiunilor va continua, având în vedere că de luni de zile lucrează la redactarea unei hotărâri de guvern prin care să se desfiinţeze toate direcţiile suport ale ANV şi Gărzii Financiare, urmând ca acestea să existe doar la nivelul ANAF şi în directa subordonare a şefului acestei instituţii. Neavând aşadar atribuţii reale, eu fie semnam ca primarul, numirea venind fie "în plic", fie semnătura mea nu mai era cerută nici măcar formal, precum s-a întâmplat în cazul numirii şefului Biroului Vamal Constanţa-Sud Agigea (Liviu Durbac, un apropiat al fostului vameş Eugen Bogatu, care încă se afla indirect la controlul vămii maritime, în prezent judecat în dosarul "UCM Reşiţa", ca fost şef al Administraţiei Portului Constanţa) sau în cazul numirii şefului Biroului Vamal Stamora Moraviţa (Doru Dumitrasciuc, numit "la pachet" cu doi şefi de tură-colectori). În aceste condiţii, cine credeţi că mi-ar fi dat mie vreun leu şpagă când singurul cuvânt în orice astfel de numiri aparţine S.B.? Cine m-ar fi băgat pe mine în seamă când toată autoritatea şefului vămilor a fost transferată, în fapt şi în drept, către preşedintele ANAF? Oare de ce împotriva unora ca mine se începe urmărirea penală la declaraţia neverificată a unui singur vameş, fără ca procurorul de caz să aibă minima curiozitate să vadă cine este cel care deţine controlul numirilor în vamă şi, deci, a şpăgilor aferente – doar citind actele normative privind organizarea şi funcţionarea ANAF şi ANV, iar în ceea ce priveşte persoana lui S.B., parchetul şi serviciile de informaţii să rămână oarbe, mute şi surde?
Prin toată atitudinea lui, de când a ajuns în fruntea ANAF, S.B. a lăsat să se înţeleagă că este protejat de la cel mai înalt nivel şi, deci, imun la orice fel de rapoarte informaţionale negative sau dosare penale. În aceste condiţii, subordonaţii lui s-au împărţit în două tabere: cei care s-au retras în carapace, aşteptând vremuri mai bune pentru a-şi putea face meseria în mod profesionist şi onest, şi cei care au înţeles că acum e momentul să profite de situaţie pentru că s-a dat liber la furat. Iar, odată deschis robinetul corupţiei în sistem piramidal, tendinţa de lărgire a bazei piramidei devine o consecinţă firească, până când fenomenul ajunge necontrolabil, aşa cum se întâmplă în prezent. Plus că, vorba aia, "peştele de la cap se împute" sau "cum e turcul şi pistolul".
În ceea ce priveşte persoana mea, ca parte a mecanismului ANV, este lesne de înţeles că, pentru a merge în sus pe firul corupţiei, după arestările ce au avut loc, trebuiau să pice şi persoane cu funcţii de conducere, inclusiv demnitari precum subsemnatul, însă toţi aceştia nu sunt decât fie ţapi ispăşitori, fie simpli executanţi, pioni pe tabla de şah şi adunaţi de pe tot cuprinsul piramidei, mai puţin de la vârful ei. Autodefinindu-mă ţap ispăşitor, nu înţeleg însă să mă sustrag colaborării cu organele de urmărire penală. Din contră, aşa cum am mai spus, sunt dispus să declar orice lucru despre care am cunoştinţă şi care ar aduce lumină şi dreptate în rezolvarea problemei corupţiei din vămi. Pe lângă informaţiile expuse mai sus, încă una ar putea reprezenta un bun început de anchetă împotriva lui S.B.: celebrul libanez Said Baaklini, arestat în dosarul cu evaziune fiscală "UCM Reşiţa", se afla în biroul lui S.B. cu doar câteva zile înainte de a fi dat în urmărire generală.
Stimate domnule redactor-şef, prin această scrisoare doresc să vă arăt cine se află în vârful piramidei corupţiei, evaziunii fiscale şi contrabandei din ANV sau, altfel spus..., cine este Regina şi îmi doresc ca anchetele şi dezvăluirile să continue inclusiv plecând de la această ascrisoare pentru ca, odată tăvălugul pornit, să nu mai poată fi oprit, indiferent că sub el ajunge S.B., cu toate proptelele sale. Mai mult, prin această scrisoare aş vrea să demonstrez că eu sunt doar suspectul de serviciu şi că am încercat, pe perioada în care am fost şeful ANV, să-mi fac treaba pe cât se putea, în condiţiile în care, aşa cum spuneam mai sus, am fost spoliat de toate atribuţiunile. Iar la întrebarea normală că de ce nu am făcut ceva pentru a opri aceste lucruri vreau să ştiţi că, atunci când ministru al Finanţelor publice era S.V., am înaintat către dânsul un memoriu în care am relatat în amănunt situaţia gravă în care se găseşte vama română, îngenuncheată de S.B. şi adusă într-o situaţie în care dimensiunea corupţiei să fie mai mare ca niciodată. O situaţie în care, la capitolul corupţie, protecţie şi tupeu, cineva să îl depăşească chiar şi pe vestitul Dinu Vamă şi nimeni să nu pară a avea o problemă cu acest lucru.
În final, aş vrea să vă urez succes în demersurile jurnalistice de investigaţie care sunt convins că vor urma după ce veţi citi această scrisoare, sperând ca, la final, următoarea întrebare să fie "Cine este Regele?", c-aşa-i în şah...
Nu voi semna olograf această scrisoare pentru că nu-mi doresc ca ea să declanşeze represalii asupra mea, în condiţiile în care, aşa cum spuneam, S.B. beneficiază de o protecţie care îl face foarte periculos şi temut, mai ales faţă de mine, un biet urmărit penal. Dar aş vrea ca aceasta să reprezinte o piesă importantă în investigaţia dvs. jurnalistică şi laţul să se strângă. Dacă eu personal voi fi întrebat în cursul urmăririi penale sau voi fi citat ca martor într-un alt dosar penal, voi declara însă sub jurământ fiecare informaţie ce face obiectul acestei scrisori ori al memoriului mai sus amintit, precum şi al oricăror fapte despre care am cunoştinţă.
Al dumneavoastră,
Radu Mărginean
fost şef al vămilor