Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, acuzat de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 56 de milioane de euro, a fost trimis în judecată.
Odată cu Blejnar, soţii Radu şi Diana Nemeş au fost trimişi în judecată, pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro, cercetările în cazul lui Codruţ Marta fiind continuate într-un alt dosar.
Contactat telefonic la "Se întâmplă în România", Sorin Blejnar a declarat că nu se simte vinovat în acest dosar. Blejnar a declarat la Antena 3 că, în urmă cu aproximativ o lună de zile, a solicitat DNA-ului clasarea dosarului motivând că un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o sentinţă definitivă prin care se arăta că nu are nicio implicare în acel dosar.Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2011 - 2012, Radu şi Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Ioan Moldovan şi Pavel Dumitru Ghişe au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.
Grupul ar fi fost sprijinit, în diferite modalităţi, de Sorin Blejnar, de fostul său şef de cabinet Codruţ Alexandru Marta, de Viorel Comăniţă şi de Florin Secăreanu, care reprezentau "palierul de protecţie", precum şi de Mariana Vrînceanu, Nicolae Belba, Lucian Ionescu, "care se aflau în subordinea celorlalţi membri şi executau dispoziţiile acestora, cunoscând scopul urmărit", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei. Anchetatorii susţin că Radu şi Diana Nemeş, George Guliu şi SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităţilor reale pe care le desfăşura societatea, au înregistrat în contabilitate şi în declaraţiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziţii de ţiţei şi au omis înregistrarea operaţiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 lei (aproximativ 56 milioane euro).
Procurorii au precizat că s-a dispus disjungerea cauzei şi formarea unul alt dosar penal, în vederea continuării cercetărilor cu privire la alte persoane fizice şi juridice, între care şi Codruţ Marta, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat. În cazul lui Codruţ Marta, s-a dispus arestarea preventivă în lipsă.
În cauză s-a dispus menţinerea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor trimişi în judecată, până la concurenţa sumei de 242,642,205.44 lei, în vederea recuperării pagubei produsă bugetului de stat.
Dosarul va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.