Antena 3 CNN
›
Actualitate
›
Femeia din România care a dirijat MII de dosare penale şi a fost personaj principal în zeci de scandaluri la nivel înalt
Femeia din România care a dirijat MII de dosare penale şi a fost personaj principal în zeci de scandaluri la nivel înalt
O.P.
1 minut de citit
Publicat la 05:32 02 Oct 2012
Modificat la 05:32 02 Oct 2012
Laura Codruţa Kovesi a fost procuror general al României timp de 6 ani. Şefa procurorilor din România a predat ştafeta după 6 ani de mandat. În acest timp, Laura Codruţa Kovesi a fost ţinta mai multor atacuri, a dirijat mii de dosare penale şi a fost subiectul unor scandaluri la nivel înalt.
A mustrat-o preşedintele Traian Băsescu, a ajuns brusc un procuror cu grad de colonel, a fost acuzată că a fabricat dosare politice la comanda lui Băsescu şi a fost şi ea protagonista unui episod din serialul "Plagiatul". Pe 2 octombrie 2006, Laura Codruţa Kovesi a fost propusă de ministrul Justiţie şi confirmată de preşedintele ţării în funcţia de procuror general al României. 3 ani mai târziu, Băsescu a decis reînvestirea ei, pentru o perioadă de 3 ani. Decizia preşedeintelui a fost luată în ciuda avizului negativ dat de CSM. În acelaşi an, tot preşedintele ţării o mustra public pe cea al cărei mandat îl prelungise.
Au venit alegerile prezidenţiale, iar Băsescu a câştigat un al doilea mandat de preşedinte pentru 5 ani. Opoziţia şi societatea civilă au susţinut că s-au fraudat alegerile pe voturile din străinătate. Conducerea Parchetului General a fost acuzată că au fost prea puţini cei traşi la răspundere. A venit Referendumul pentru suspendarea preşedintelui, iar 8 milioane şi jumătate de români s-au prezentat la vot. Laura Codruţa Kovesi a fost acuzată de această dată de exces de zel. Fostul procuror general nu a lipsit nici din serialul "Plagiatul". Kovesi a întărit şi rândul coloneilor unşi peste noapte de fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea. În ciuda scandalurilor în care i-a fost implicat numele, Laura Codruta Kovesi a fost privită de către oficiali internaţionali ca un garant al luptei împotriva corupţiei.