Baremul probei de limba română a Evaluării Naţionale a fost corect stabilit este de părere Federaţia Asociaţiilor de Părinţi, care a precizat că nu va susţine
petiţia online cu privire la subiectul care a generat controverse.
Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar nu susţine petiţia online cu privire la subiectele pentru disciplina Limba şi Literatura Română - Evaluarea Naţională 2012, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi seară, agenţiei
Mediafax.
Reprezentanţii federaţiei susţin că, după consultările avute pe tema subiectului, s-a stabilit că
baremul a fost corect stabilit, "nu există nimic interpretabil la nivelul programei clasei a VIII-a", iar luarea în considerare a răspunsurilor greşite ar putea fi o măsură incorectă faţă de elevii care au răspuns corect.
"Am primit multe telefoane cu privire la acest subiect de la părinţii elevilor care au sustinut proba, dar, cu toată părerea de rău, nu putem susţine luarea în considerare a unor răspunsuri eronate", mai precizează reprezentanţii federaţiei.
Potrivit sursei citate, pentru subiectul II proba A, textul a fost "destul de greu, cu multe neologisme", însă acest lucru nu a fost decis pentru a pune în dificultate copiii, deoarece puteau fi extrase informaţiile "la simpla citire a textului", iar baremul nu poate fi modificat în funcţie de răspunsurile date.
Membrii Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi precizează şi că mai mulţi profesori nu au reuşit să dea răspunsul corect cu privire la tipul propoziţiei subordonate.
La subiectul II al probei de luni, elevii au trebuit să spună, printre altele, felul propoziţiei subordonate (atributivă, predicatică sau subiectivă) din fraza "Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii". Această cerinţă a împărţit elevii şi părinţii în două tabere, unii susţinând că răspunsul corect este subiectivă, iar ceilalţi, predicativă.