Exodul medicilor români este reconfirmat de la o zi la alta. La fel şi lipsa unei strategii coerente a autorităţilor pentru a opri acest fenomen. Un studiu realizat de Federaţia Europeană a Serviciilor Publice relevă că aproximativ 3% dintre doctorii români şi 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an.
Cele mai atractive state pentru medicii români rămân Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi ţările scandinave.
Statisticile arată că, în ultimii 6 ani, de când România a intrat în Uniunea Europeană, 28.000 de doctori şi 17.000 de asistente au aplicat pentru un post în străinătate. Dintre toţi profesioniştii care îşi caută un loc de muncă în alte ţări, angajaţii din sistemul medical se situează pe locul doi conform statisticilor de emigrare.
Numai în 2010, peste 8.000 de specialişti au părăsit ţara şi peste 4.000 au fost dispuşi să lucreze în străinătate. Iar tendinţa a continuat de la an la an.
În 2011, 16.500 doctori şi asistente au semnat contracte de muncă în afara graniţelor ţării, dublu faţă de anul anterior.
Mai grav este faptul că studiile relevă că 80% dintre tinerii absolvenţi sunt şi ei pregătiţi să plece peste hotare.
Motivaţia financiară este cea care îi determină cel mai mult să ia în calcul o asemenea variantă. Dacă salariile din România sunt de 250-300 euro, în Europa de Vest sunt de 10 ori mai mari.