"Se exclude existenţa unui streptococ în mediul spitalicesc şi cade ipoteza unei infecţii nosocomiale (intraspitalicească). S-a refăcut traseul înainte de naştere pas cu pas, iar cele două paciente care au ajuns la Spitalul Judeţean nu s-au întâlnit astfel încât să se susţină o astfel de teorie", a declarat medicul epidemiolog Codruţa Nemet, dela DSP Braşov, potrivit Mediafax.
Cele două femei, una în vârstă de 30 de ani din Predeal şi cealaltă în vârstă de 31 de ani din Bran, au ajuns în stare gravă la Spitalul Judeţean, la câteva zile de la naştere, fiind operate de peritonită.
Ele au născut pe 20 decembrie la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie din Braşov, în aceeaşi sală de operaţie, la interval de câteva ore, fără probleme la naştere.
Pacienta din Predeal a ajuns din nou la spital, pe 23 decembrie, pentru că se simţea rău. Starea ei s-a agravat şi a doua zi a fost operată de peritonită.
Cea de-a doua femeie, din Bran, a ajuns şi ea la Spitalul Judeţean, pe26 decembrie, după ce fusese externată de la Maternitatea Braşov. Ea era în stare gravă, fiind diagnosticată tot cu peritonită. Femeia a intrat imediat în operaţie, iar în cazul ei s-a descoperit un streptococ.
Ea a stat în comă indusă timp de aproape două săptămâni şi a respirat artificial până vineri dimineaţă, când a fost deconectată de la aparate.
Femeia este în continuare internată la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean Braşov, însă este conştientă şi respiră singură, starea ei fiind stabilă.