În plus, premierul precizează că, "la această oră", instituţiile abilitate duc la îndeplinire sarcinile prevăzute în memorandumul privind actualizarea listelor, "astfel încât la data de 31 august 2012, Guvernul să comunice CCR numărul solicitat al persoanelor ce trebuiau înscrise în listele electorale permanente la data de 29 iulie".
"Va informam ca în Şedinta Guvernului din data de 7 august 2012 a fost aprobat Memorandumul privind măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 şi transmiterea către Curtea Constituţională a numărului persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru a se putea stabili dacă referendumul naţional pentru demiterea Preşedintelui României este valabil (...) La această dată, instituţiile cu atribuţii în domeniu aduc la îndeplinire (...) sarcinile prevăzute în memorandum, astfel încât la data 31 august 2012, Guvernul să vă comunice numărul solicitat de dumneavoastră al persoanelor ce trebuiau înscrise în listele electorale permanente la data de 29 iulie 2012", se arată în scrisoarea trimisă de Ponta Curţii Constituţionale.
"Ori, listele în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012, în conformitate cu dispoziîiile legale, sunt depuse centralizat la Biroul Electoral Central, care ulterior le transmite Autorităţii Electorale Permanente, în vederea depistării eventualelor voturi multiple. În acest caz, precizarea din adresa nr.5306 este menită să creeze o confuzie din cauza faptului că obiectu1 solicitării dumneavastră, adică listele electorale permanente, nu se află în posesia Guvernului sau a unei instituţii din subordinea sa", apreciază Ponta.
Premierul mai informează că în şedinţa Guvemului din data de 7 august 2012 a fost aprobat Memorandumul: privind măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 şi transmiterea către CC a numărului persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru a se putea stabili dacă referendumul este valabil în conformitate cu dispoziţiile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 3/2000.
Acesta a ataşat de asemenea Hotărârea Biroului Electoral Central privind referendumul naţional pentru demiterea preşedintelui României.