Procurorii DNA Cluj au schimbat încadrarea juridică în dosarul fostului primar al Clujului, Sorin Apostu, din dare/luare de mită în trafic/cumpărare de influenţă, ambele în formă continuată, informează
Mediafax. De asemenea, procurorii au extins cercetările în acest caz pentru spălare de bani şi fals în înscrisuri, potrivit motivării deciziei de prelungire a arestului.
În motivarea Curţii de Apel Cluj la decizia de prelungire a mandatului de arestare preventivă a lui Sorin Apostu şi a directorului general al Brantner România, Călin Stoia, procurorii DNA au susţinut că Apostu a primit de la femeia de afaceri Aspazia Droniuc, pentru asigurarea parcului auto al RATUC, suma de 274.330 de lei, faţă de 208.936 de lei cât se stabilise în prima fază a cercetării penale.
"Cu privire la această faptă, pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor corelative de dare şi luare de mită în formă continuată, urmare a consolidării probatoriului administrat în cauză, s-a dispus extinderea cercetărilor şi schimbarea încadrării juridice, fapta fiind recalificată sub încadrarea juridică de trafic de influenţă în formă continuată, corelativ cu infracţiunea de cumpărare de influenţă în formă continuată", se arată în documentul citat.
De asemenea, procurorii DNA au mai arătat că tranşele în care au fost remise sumele de bani aferente folosului necuvenit obţinut de A.S. (Sorin Apostu), prin intermediul cabinetului de avocatură al soţiei sale, A.M. (Monica Apostu), "sunt mai mari numeric, reţinându-se, finalmente, remiterea banilor în 21 de tranşe constituind tot atâtea acte materiale ale aceleiaşi infracţiuni de corupţie, pentru încheierea contractelor de asigurare cu RATUC Cluj din anii 2009, 2010 şi 2011".
Procurorii DNA au menţionat că, în 2008, Monica Apostu şi Aspazia Droniuc, asociat şi administrator al SC G. F. Agenţie de asigurare SRL Cluj-Napoca, au făcut un contract în baza căruia au fost emise trei facturi fiscale, în perioada mai - iulie 2009, în valoare totală de 49.785,70 lei, suma reprezentând, în realitate, folosul necuvenit pretins de Sorin Apostu.
"Activitatea infracţională a continuat şi în a doua parte a anului 2010, precum şi în anul 2011, perioadă în care, în lipsa oricărui contract de asistenţă juridică, învinuita A. M. (Monica Apostu - n. r.) a emis în numele cabinetului său avocaţial un număr de alte 12 facturi fiscale, în perioada august 2010 - septembrie 2011, în valoare totală de 134.610,56 lei, plăţile fiind efectuate de către învinuita D. A. (Aspazia Droniuc - n. r.) ca modalitate de revanşare pentru intervenţiile promise de inculpatul A. S. (Sorin Apostu - n. r.) pentru a obţine, în continuare, asigurarea parcului auto RATUC Cluj-Napoca", au precizat procurorii DNA.
În motivare se mai precizează că, la audieri, Sorin Apostu a negat orice implicare a sa în faptele de corupţie.
Luni seară, Curtea de Apel Cluj a prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare al lui Sorin Apostu, suspendat din funcţie după ce a fost arestat pentru luare de mită, şi al omului de afaceri Călin Stoia, director general al Brantner România.