Cererea de amânare a executării pedepsei a lui Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare, a fost schimbată de instanţă în cea de întrerupere a executării pedepsei, întrucât fostul premier este deja încarcerat, la Penitenciarul Rahova.
Concret, instanţa a apreciat că s-a schimbat situaţia de fapt, întrucât cererea de amânare a fost înaintată în timp ce Adrian Năstase era internat într-un spital civil, adică încă se afla în stare de libertate, iar între timp acesta a fost încarcerat ca urmare a externării acestuia şi dus în Spitalul Penitenciar Rahova.
UPDATE: 12:30 Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) susţine că Adrian Năstase nu va fi prezent la proces. La Tribunalul Bucureşti, începând cu ora 12.00, se judecă cererea de amânare a executării pedepsei de doi ani de detenţie aplicată de instanţa supremă. Prezentarea persoanei private de libertate în faţa instanţei sau organului de urmărire penală se realizează pe baza citaţiei, arată sursa citată.
---------------------------------------------------------------------------------------
Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a solicitat ca Adrian Năstase să fie adus în faţa instanţei. Acesta a spus că, în absenţa condamnatului, procedura nu ar fi îndeplinită. ANP a înaintat actele de dovedire a îndeplinirii procedurii de citare în acest caz, informează Mediafax.
Şedinţa de judecată în cazul privind amânarea executării pedepsei în cazul lui Adrian Năstase a fost suspendată de judecător pentru zece minunte, ca urmare a solicitării DNA privind verificarea modului de atribuire aleatorie a dosarului către judecătoarea Elena Burlan. Procurorul a precizat că la dosar trebuie să existe un proces-verbal privind repartizarea aleatorie a cazului către respectivul complet de judecată.
IMAGINI DE LA PRIMA VIZITĂ A DANEI NĂSTASE LA RAHOVA
Avocaţii lui Năstase au solicitat recalificarea cererii înaintată instanţei, respectiv de transformare din solicitare de amânare a executării pedepsei în cerere de întrerupere a executării pedepsei. Procurorul DNA s-a opus, precizând că cele două cereri au premise şi proceduri diferite.
Executarea pedepsei închisorii poate fi amânată în următoarele cazuri:
1. Când se constată pe baza unei expertize medico-legale că cel condamnat suferă de o boală gravă care face imposibilă executarea pedepsei, iar instanţa apreciază că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol concret pentru ordinea publică. În acest caz, executarea pedepsei se amână până când starea de sănătate a condamnatului se va ameliora, astfel încât pedeapsa să poată fi pusă în executare.
2. Când din cauza unor împrejurări speciale executarea imediată a pedepsei ar avea consecinţe grave pentru condamnat, familie sau unitatea la care lucrează. În acest caz, executarea poate fi amânată cel mult trei luni şi numai o singură dată.
Şedinţa de judecată este prezidată de judecătoarea Elena Burlan, cea care l-a achitat pe doctorul Şerban Brădişteanu de faptele de corupţie.