Borboly Csaba este cercetat de procurorii DNA pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele în formă continuată, luare de mită în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, două infracţiuni de instigare la uz de fals, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă, potrivit unui comunicat remis Mediafax.
În acelaşi dosar, sunt cercetaţi Palffy Domokos, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Harghita şi administrator de fapt al SC Stravia Group SRL din Goagiu - judeţul Harghita, şi Csiszer Botond-Benedek, director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul Consiliului Judeţean Harghita.
Potrivit sursei citate, Palffy Domokos este cercetat pentru conflict de interese în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi participaţie improprie la fals intelectual.
În privinţa lui Csiszer Botond-Benedek, în sarcina acestuia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, fals intelectual şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, precizează DNA.
Potrivit anchetatorilor, Borboly Csaba, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, a dispus în mod nelegal şi nejustificat, în luna decembrie 2010, decontarea sumei de 1.888.914,20 lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum judeţean. "Plata s-a făcut în condiţiile în care preţurile firmei care a câştigat licitaţia erau cu mult mai mari decât cele ale firmei excluse din procedura de licitaţie, în care dirigintele de şantier nu a fost de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor şi în condiţiile în care proiectul iniţial nu fusese respectat în ce priveşte grosimea asfaltului şi nici nu exista o dispoziţie de modificare a acestui proiect", susţine DNA.
Prejudiciul produs judeţului Harghita în acest caz este evaluat la 629.178,85 lei şi un folos material echivalent pentru SC Stravia Group SRL, mai spun procurorii.
De asemenea, susţin anchetatorii, în perioada 27-29 decembrie 2010, Borboly a dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea sumei de 672.051,59 lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL şi a sumei de 496.632,84 lei în favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, în ambele cazuri pentru materiale lăsate în custodie.
Procurorii anticorupţie mai arată că tot Borboly, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, după efectuarea de către Consiliu a plăţii sumei totale de 496.632,84 lei către SC Bridge Road Construct SRL, i-a pretins în mod repetat, în perioada 29 decembrie 2010 - ianuarie 2011, administratorului de fapt al SC Bridge Road Construct SRL, prin intermediar, să îi remită 50.000 lei ( 10% din suma decontată) disimulată sub formă de sponsorizare către "Asociaţia pentru Ciuc" Miercurea Ciuc.
Prejudiciul total creat în dauna judeţului Harghita este estimat de DNA la 1.796.863,28 lei şi constă în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici, susţin procurorii anticorupţie.
Potrivit DNA, cei trei au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi vor fi prezentaţi Curţii de Apel Târgu Mureş, cu propunere de arestare preventivă.
În acelaşi dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, mai arată DNA.