Retrocedările făcute în ultimii 20 de ani de Biserica Romano-Catolică au intrat în vizorul procurorilor. DNA Alba Iulia investighează modul în care clădirile mai multor instituţii publice au ajuns în proprietatea Bisericii Romano-Catolice.
Procurorii au cerut deja de la mai multe primării toate dosarele de retrocedare întocmite în perioada 1995-2013 pentru Biserica Romano-Catolică. Din 2004 până în prezent, au fost retrocedate 19 clădiri şi terenuri, evaluate la milioane de euro.
Cum multe din clădiri găzduiesc instituţii publice, statul plăteşte lunar chirii de zeci de mii de euro. Cu toate acestea, imobilele sunt într-o stare deplorabilă, iar despre lucrări de renovare nici nu se pune problema.
Biserica Romano-Catolică din Ardeal a ajuns să deţină un imperiu imobiliar după retrocedările făcute în ultimii ani. Este vorba despre mai multe clădiri de interes public care au ajuns din proprietatea statului în proprietatea bisericii Romano-Catolice.
Noii proprietari ai imobilelor în care funcţionează şi şcoli nu fac însă investiţii sau lucrări de reamenajare. Iar în unele cazuri, starea clădirilor este atât de proastă încât cad pereţii şi tencuiala.
Colegiul Naţional Unirea din Târgu Mureş are 42 de clase gimnaziale şi de liceu. Clădirea necesită reparaţii majore care, de 10 ani încoce, nu au fost realizate.
În unele cazuri, reparaţiile au fost suportate de părinţii elevilor.
Reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice cunosc starea clădirilor, însă susţin că nu există fonduri pentru reabilitarea acestora.
Pentru chiriile acestor clădiri, primăriile cheltuie lunar aproximativ 72.000 de lei.