„La Roşia Montană este risc zero de poluare şi accident. Încă din faza de proiectare, sunt încorporate nişte criterii de siguranţă care garantează că barajul nu se rupe. Tipul acesta de construcţie nu s-a rupt nicăieri în lume”, a spus Cecilia Szentesy, răspunzând astfel unei întrebări puse de Dana Grecu.
„Noi am analizat 12 alternative la cianură pentru procesarea minereului. În urma acestor teste, desfăşurate pe parcursul mai multor ani, am ajuns la concluzia că cel mai bun reactiv chimic, din toate punctele de vedere, este cianura. La aceeaşi concluzie a ajuns şi un grup de experţi din Uniunea Europeană”, a mai spus directorul tehnic al RMGC.
„Cianura este de 40 de ori mai puţin periculoasă decât bioureea şi de 5 ori mai puţin periculoasă decât biosulfatul. Deci, din punct de vedere al impactului şi siguranţei mediului şi al vieţii angajaţilor, cianura este cea mai sigură”, a explicat Cecilia Szentesy.
Întrebată cât a investit compania pe care o reprezintă în exploatarea de la Roşia Montană şi care sunt estimările în privinţa banilor obţinuţi ulterior, Cecilia Szentesy a spus: „Până în momentul de faţă, am investit circa 550 de milioane de dolari în 16 ani de când lucrăm la Roţia Montană. În momentul de faţă, folosim un preţ mediu al aurului de 1.200 de dolari uncia, ceea ce înseamnă 31 de grame de aur”.