Antena 3 CNN Actualitate Din pepenii de Dăbuleni a mai rămas doar numele. Gustul şi savoarea aparţin altor origini decât cea românească

Din pepenii de Dăbuleni a mai rămas doar numele. Gustul şi savoarea aparţin altor origini decât cea românească

1 minut de citit Publicat la 22:32 07 Iul 2012 Modificat la 22:32 07 Iul 2012
Din pepenii de Dăbuleni a mai rămas doar numele. Gustul şi savoarea aparţin altor origini decât cea românească
Foto: Mediafax
Aroma profitului a detronat aroma pepenilor. Din celebrii pepeni de Dăbuleni a mai rămas doar numele. Majoritatea producătorilor preferă să aducă seminţe fie de la vecinii unguri, fie din Grecia, Franţa sau Israel. Producţia este mult mai mare - un singur agricultor se aşteaptă la încasări de mai bine de 25.000 de euro, doar într-un sezon. Însă pe drum se pierde ceva. Gustul şi savoarea de altădată.

Aşa se face că pepenele românesc dulce şi zemos de altădată nu mai este de găsit pe tarabe. Dacă sămânţa de pepene galben este adusă tocmai din Franţa, cea de pepene roşu este de la vecinii noştri, din Ungaria.

Nu doar la Dăbuleni seminţele de pepene sunt aduse de peste graniţă. În inima Bărăganului, în comuna Gheorghe Doja, al doilea brand de pepeni din ţară, agricultorii au ales să folosească seminţe din Israel. Dintre cele 3.200 de hectare cultivate în Doja, mai bine de 1.200 sunt cu pepeni.

Cu sămânţa din Israel şi sistemul de irigaţie de ultimă generaţie se speră la o producţie mai mare de 300 de tone de pepeni. Toată va fi dată intermediarilor.

La sfârşitul acestei săptămâni, producătorul va vinde intermediarilor cu 1 leu şi 20 de bani kilogramul de pepene. Spre sfârşitul sezonului, va reduce preţul la jumătate. În prezent, pepenele roşu se vinde cu pieţele bucureştene cu 2,5 lei kilogramul.



×
x close