Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a ameninţat că va survola România într-un bombardier strategic. Dimitri Rogozin, ambasador plenipotenţiar şi vicepremier rus pentru industria de armament, a declarat ieri, pe un cont de socializare, că se va întoarce la bordul unui bombardier, după ce autorităţile române nu au permis avionului în care se afla oficialul de la Moscova să survoleze România la întoarcerea din Transnistria. Rogozin este unul dintre liderii ruşi care au primit sancţiuni din partea Uniunii Europene, după intervenţia rusă în Crimeea. Radu Tudor a prezentat în emisiunea
Punctul de Întâlnire de la Antena 3 câteva elemente de culise ale incidentului.
A
utorităţile de la Moscova ş
i comandantul aeronavei au refuzat să
spună
autoritaţilor
române
lista pasagerilor de la bordul avionului. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin ş
i un alt pasager al avionului - un deputat din Duma Rusiei - se află
pe lista neagra a UE, cu interdicţie
de acces in spaţiul
european. La î
ntrebarea precisă de la Bucureşti
dacă
Rogozin se afla î
n avionul ce urma să
intre î
n spaţiul
aerian românesc
, comandantul avionului rus a minţit
ş
i a spus : "Nu". Prin diversiunea în care a fost implicat Rogozin, Moscova a plănuit două importante operaţiuni : 1. Verificarea reacţiei şi măsurilor României, ca ţara UE, de aplicare a sancţiunilor adoptate la Bruxelles. România a reacţionat corect institutional, chiar dacă a fost forţată să accepte aeronava lui Rogozin aproape 30 de minute în spaţiul aerian românesc.
2. Preluarea clandestină de la Tiraspol a dosarelor cu semnăturile privind aşa-zisa independenţă a Transnistriei şi alipirea ei la Rusia. Folosindu-se de calitatea sa guvernamentală, Rogozin a luat şi dus dosarele în coloana sa de maşini. Câteva dintre dosare au fost capturate de serviciile secrete de la Chişinau, chiar în avionul special al lui Rogozin. Vicepremierul rus a plecat la Moscova cu un avion de linie.