Pe mai multe drumuri naţionale din ţară, oamenii sunt, în continuare blocaţi şi mulţi au ajuns în pragul disperării, rămânând fără combustibil printre troienele de zăpadă.
Ninsorile au dat naştere la drame şi au provocat chiar tragedii. Numărul celor au murit în urma furtunilor a ajuns la trei. Pe lângă bărbatul care a murit după ce a stat în maşina acoperită de zăpadă ore în şir în zona Adunaţii Copăceni, şi-au mai pierdut viaţa o persoană care suferea de diabet din judeţul Tulcea şi un bărbat care a murit îngheţat, după ce a plecat pe jos din cauză că maşina i-a rămas înzăpezită în zona comunei Belciugatele, judeţul Călăraşi.
>CLICK AICI PENTRU A VEDEA LIVE CE SE PETRECE IN ORASUL TAU
>VEZI LISTA CU TRENURILE ŞI CURSELE AERIENE ANULATE
Updare 23.10 - Ministerul Sănătăţii a anunţat că va transmite, vineri, o circulară către serviciile de ambulanţă, prin care va solicita ca maşinile destinate intervenţiilor medicale să patruleze noaptea, în zone în care stau persoane fără adăpost, pentru ca acestea să fie preluate şi cazate în azil de noapte.
Update 22.45 - Mai multe persoane sunt înzăpezite pe DN 22, între Tulcea şi Constanţa, în zona localităţii Tariverde, informează un cititor pe adresa [email protected]. Printre maşinile înzăpezite se află şi un microbuz de călători, care a plecat de la Tulcea spre Constanţa la ora 17.00. Oamenii sunt blocaţi în nămeţi de peste trei ore. Unii au reuşit să se refugieze într-un local din Tariverde.
Update 22.30 - Peste o sută de tiruri sunt staţionate, joi seară, în vama Bechet, judeţul Dolj, şoferii fiind nevoiţi să petreacă noaptea în cabina tirului, după ce au fost anunţaţi că bacul nu mai poate trece în Bulgaria, informează Mediafax.
Update 22.20 - Premierul Emil Boc le-a comunicat prefecţilor, în cadrul unei videoconferinţe, joi seară, că ultimele date ale autorităţilor arată că peste o mie de autovehicule sunt blocate la în trafic. Ultimul bilanţ oficial anunţa doar 650 de maşini blocate din cauza zăpezii.
Update 21.45 - Zeci de maşini sunt blocate în zăpadă în zona localităţii Şindriliţa, judeţul Ilfov, de peste 30 de ore. Câteva autovehicule au reuşit să se elibereze din nămeţi, dar, în urma lor rămân zeci de oameni ajunşi la limita disperării.
Update 20.10 - Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a ordonat ca mai multe subunităţi ale armatei să disribuie în noapte de joi spre vineri ceai cald, apă şi alimente persoanelor blocate în autoturisme pe A1 şi A2.
Update 19.50 - Pe adresa [email protected], mai mulţi cititori s-au plâns că au rude sau apropiaţi blocaţi în zăpadă în localitatea Şindriliţa, iar autorităţile nu fac nimic să îi ajute. Coordonatorul SMURD a anunţat în cursul zilei de joi că se intervine în localitatea din judeţul Ilfov, dar oamenii susţin că nimeni nu a ajuns la cei care sunt izolaţi în nămeţi.
Update 19.45 - Un cititor din Mangalia ne informează, prin intermediul adresei [email protected], că, în municipiul din judeţul Constanţa, căldura şi apa caldă sunt distribuite de compania de termoficare doar noaptea. În jurul orei 18, la Mangalia erau -8 grade Celsius, iar caloriferele din locuinţe erau reci. Lipsa căldurii persistă încă din luna noiembrie.
Update 19.30 - Pentru a fi curăţate străzile din sectorul 1 al Capitalei, autoturismele parcate regulamentar vor fi ridicate pentru îndepărtarea zăpezii, apoi puse în acelaşi loc, s-a decis, joi, la comandamentul local de deszăpezire convocat joi de către primarul liberal Andrei Chiliman
Update 18.50 - MAI informează că în ultimele 24 de ore, au fost evacuate şi adăpostite un număr de 2.058 de persoane. Un număr de 1.100 de persoane au refuzat să îşi părăsească autovehiculele, realizând ulterior că sunt într-o situaţie periculoasă şi acceptând asistenţa angajaţilor MAI.
Update 18.15 - Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a anunţat că joi, începând cu ora 16.30, DN 1D Albeşti - Paleologul - Urziceni a fost redeschis traficului pentru autovehiculele cu masa totală maximă mai mică de 7,5 tone. Vezi lista drumurilor închise.
Update 17.40 - Meteorologii au emis o nouă avertizare cod portocaliu de viscol pentru judeţele Constanţa şi Tulcea. Restul judeţelor din sud-estul ţării rămân sub avertizare cod galben. Avertizarea este valabilă de joi seară, de la ora 18.00, până vineri, la ora 12.00.
Update 17.35 - Viscolul şi ninsorile au provocat avarii la reţeaua electrică din judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Buzău, cauzând nealimentarea parţială sau totală cu energie electrică a 83 de localităţi.
Update 17.30 - Numărul drumurilor judeţene din Buzău blocate de viscol şi de zăpadă a crescut la 14, joi după-amiază, după ce în prima zi de ninsoare şi viscol fuseseră blocate aproximativ 10 tronsoane judeţene. În continuare sunt blocate şi patru drumuri naţionale din judeţ.
Update 17.10 - Un utilizator al site-ului ne-a comunicat pe [email protected] că, în localitatea Moara Domnească (Găneasa), mai mulţi angajaţi ai unei fabrici sunt blocaţi în clădire de miercuri după-amiază. Fabrica produce alimente, există mâncare, apă şi curent, însă oamenii sunt izolaţi de aproximativ 500 de metri de troiene.
Update 17.05 - Aproximativ 100 de persoane blocate pe A1, A2 sau alte drumuri au fost aduse în Capitală cu ambulanţe pentru victime multiple, a anunţat coordonatorul SMURD, dr. Bogdan Opriţa.
Update 16.50 - Cursurile au fost suspendate în 718 unităţi de învăţământ, cele mai afectate judeţe fiind Călăraşi, Buzău şi Giurgiu, a anunţat, joi, Ministerul Educaţiei. La Călăraşi, au fost închise 266 de unităţi de învăţământ, la Buzău, 146 şi la Giurgiu, 55.
Update 16.45 - Circulaţia rutieră pe DN 1 B Buzău - Ploieşti închisă joi dimineaţă, după ce un tir a derapat, a fost reluată după aproximativ opt ore, potrivit Mediafax. Doi soţi au fost salvaţi de poliţişti după ce motorul maşinii în care rămăseseră blocaţi încă de miercuri noapte, în localitatea Cilibia, s-a oprit.
Potrivit comisarului Florina Crucianu de la Poliţia Judeţeană Buzău, traficul pe DN 1 B Buzău - Ploieşti a fost reluat în jurul orei 15.00, însă de desfăşoară cu dificultate.
Update 16.40 - O fată de 13 ani, gravidă, şi care a rămas blocată în nămeţi, a născut, joi, fără asistenţă medicală. Evenimentul a avut loc în localitatea Gălbinaşi, din judeţul Călăraşi, iar minora a născut cu ajutorul unei moaşe care se afla acolo şi care a fost asistată telefonic de o asistentă de la serviciul de ambulanţă.
UPDATE 16.30 - Un bărbat a murit după ce maşina în care se afla a stat îngropată în zăpadă ore în şir în zona Adunaţii Copăceni. În maşină se aflau două persoane, un bărbat şi o femeie. Militarii i-au descoperit după ce au observat o antenă ieşind din zăpadă.
Update 16.02 - Premierul Emil Boc a convocat videoconferinţă cu prefecţii, pentru ora 21.30.
UPDATE 15:00 Emil Boc a făcut o sinteză a situaţiei din ţară la conferinţa de la MAI:
- La ora 14:30 sunt blocate 26 drumuri naţionale şi autostrăzile A1 şi A2
-mâine exista poibilitatea ca cele două autostrazi să fie redate traficului
-aproximativ 350 de persoane sunt încă în autoturismele proprii şi au refuzat să părăseacă interiorul maşinilor pentru a se refugia la adăpost
- sunt aproximativ 650 autoturisme blocate în trafic
- 618 şcoli sunt închise
- 182 de localităţi sunt fără curent electric, dar numărul lor e în scădere
- prioritatea zero este salvarea vieţilor oamenilor care se află în dificultate
-SMURD e pregatit cu elicopterul sa intervina
-MAI a avut în permanenţă pe teren peste 2.000 de cadre, evident ele au fost rotite din cauza oboselii
UPDATE: 14:46: Pasagerii aflaţi în trenul IC 852, a cărui locomotivă a deraiat în apropiere de halta de mişcare Mostiştea (între staţiile Săruleşti-Fundulea), au fost preluaţi de trenul IR 1822-1.
Pentru repunerea pe şină a locomotivei şi a vagonului se intervine cu utilaje specifice. Până la remedierea situaţiei, circulaţia feroviară este închisă pe ambele fire între cele două staţii amintite.
UPDATE 14:45 : "Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), alături de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), au decis să acorde sprijin persoanelor care au rămas blocate din cauza viscolului. În plus, MDRT a instaurat mobilizarea generală a comandamentelor de iarnă, care sunt pregătite să intervină pentru protecţia şi salvarea turiştilor şi a celor care practică sporturile de iarnă", se arată într-un comunicat al MDRT.
UPDATE: 14:30 Pe adresa de mail [email protected] Anca ne-a trimis următorul mesaj: "Centura de la Popesti Leordeni este blocata de ieri la ora 17.00 si nimeni nu face nimic. Am sunat la primarie si ne-au spus ca daca armata nu intervine nu se vor putea misca prea curand. Am sunat si la armata si nu stiu nimic. Am sunat si la autoritatea de dezapezire si stiu de problema si atat."
UPDATE: 14:00 Bilanţul orei 14:00 O bună parte din ţară e înzăpezită. Nu se circulă pe două autostrăzi, 25 de drumuri naţionale sunt închise. 28 de curse aeriene interne şi internaţionale sunt anulate, iar 37 de trenuri au fost oprite. 364 de şcoli s-au închis, cele mai multe în Buzău, Călăraşi şi Giurgiu. Mii de oameni au rămas blocaţi de ore bune. Militarii şi jandarmii au încercat să ajungă la ei pe jos pentru a le oferi ajutor şi pentru a le aduce provizii. Vestea rea e că nu scăpăm în această seară de viscol. Codul porocaliu, care ar trebui să expire la ora 18 va fi prelungit. Iar după viscol va veni gerul.
UPDATE: 13:00 Primaria Cluj-Napoca a amendat cele două firme care se ocupă cu deszăpezirea străzilor cu câte 2.500 de lei pentru că nu au intervenit corespunzator.
UPDATE: 12:55 28 de localităţi din Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi NU au energie electrică, din cauza viscolului. Pentru remedierea avariilor au fost trimise pe teren 90 de echipaje
UPDATE: 12:50 Autorităţile bucureştene au interzis traficul pe mai multe artere principale din Capitală. Decizia a fost luată cu scopul de a interveni cu baterii de utilaje pentru eficientizarea actiunii de deszapezire si, de asemenea, pentru a degaja zapada acumulata la marginea carosabilului. Pe parcursul acestei nopţi, operatorii de salubritate vor împrăştia manual substanţe antiderapante pe străzile laterale şi între blocuri.
UPDATE: 12:30 Premierul Emil Boc, ministrul Transporturilor Anca Boagiu şi Ministrul Apărării Naţionale au prezentat ultimele informaţii legate de situaţia din ţară.
* 26 drumuri naţionale blocate
* Aeroportul Otopeni este deschis, însă 28 de curse aeriene au fost anulate
* Un singur tren cu probleme, cel spre Constanşaa, care a deraiat. Mai multe curse au fost anulate
* Guvernul a decis sa scoată de la rezervele de stat apa minerală, pâine, conserve şi pături pentru cei care sunt blocaţi sau sunt în adăposturi
*Cazurile medicale, până în acest moment, sunt sub control
UPDATE: 12:15 Emil Boc a declarat că 26 de drumuri naţionale sunt blocate, iar 28 de curse aeriene au fost anulate.
UPDATE: 12: 08 Premierul Emil Boc va pleca spre Autostrada A1 Bucureşti-Piteşti, kilometrul 18, împreună cu ministrul Transporturilor şi cel al Apărării.
UPDATE: 12:05 În 364 de unităţi de învăţământ preuniversitar din 19 judeţe nu se ţin cursuri din cauza vremii, a anunţat, joi, Ministerul Educaţiei.Cele mai multe unităţi care au suspendat cursurile sunt în judeţul Călăraşi, unde toate şcolile sunt închise, în Gorj, Dolj, Buzău, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa. Astfel, în judeţul Călăraşi au fost închise toate cele 105 unităţi de învăţământ, în judeţul Gorj cursurile au fost suspendate în 55 de unităţi, în Dolj - 35, în Buzău - 28, în Prahova - 23, în Ilfov şi Ialomiţa - câte 21, în Constanţa - 17, în Argeş - 16, în Dâmboviţa - 14, în Bistriţa Năsăud - nouă, în Galaţi şi Vrancea - câte cinci, în Brăila - patru, în Harghita - două, în Mehedinţi, Vâlcea, Vaslui şi Covasna - câte o unitate.
UPDATE: 12:00 Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galati, Cristina Tatulici, a declarat ca în prezent sunt blocate un drum naţional şi 13 drumuri judeţene, respectiv DN 24D Galaţi - Cuca - Bârlad; DJ 242D Băneasa - Suceveni; DJ 242E Băneasa - Roşcani - Oancea; DJ 251B Bălăşeşti - DN 24D ( Bălăbaneşti ); DJ 251 Pechea - Costache Negri; DJ 251C Smulţi - Crăieşti; DJ 251F Drăguşeni - Smulţi; DJ 251G Varlezi - Corni - Macişeni - Valea Marului; DJ 251H Corod - Valea Marului; DJ 252J - Braniştea - Vizuresti - tepu; DJ 253 Umbrareşti - Cudalbi - Băleni - Viile; DJ 254 Iveşti - Călmaţui - Griviţa - Costache Negri; DJ255 Rediu - Cuca; DJ 261A - DN 24D - Scânteieşti.
UPDATE 11: 30 Potrivit prefectului judeţului Buzău, Paul Beganu, în noaptea de miercuri spre joi, 525 de persoane au fost evacuate din maşinile rămase blocate pe DN 2 E 85, la Mihăileşti, precum şi pe drumul care leagă Buzău de Râmnicu Sărat, în dreptul localităţii Balta Albă. Cele 525 de persoane, între care 17 copii, cel mai mic avand trei luni, au fost duse, în noaptea de miercuri spre joi, în spaţiile amenajate de autorităţi sau la hanurile de pe marginea drumurilor închise.
UPDATE: 11: 20 Codul portocaliu va fi prelungit joi şi după ora 18.00, deoarece condiţiile meteorologice vor continua să fie dificile, a anunţat premierul Emil Boc. Deszăpezirea se va face cu ajutorul tancurilor cu şenile.
>VEZI CUM VA FI VREMEA PÂNĂ DUMINICĂ
UPDATE: 11:15 Autobuzele RATB nu mai ajung la Aeroportul Otopeni, fiind întoarse în zona Aeroportului Băneasa, iar mai multe linii de autobuz au fost deviate, însă nu sunt linii blocate în Capitală, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al RATB, Brânduşa Raeceanu. Purtătorul de cuvânt al Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) a spus că pe toate liniile de autobuz, tramvai sau troleibuz se circulă în condiţii de iarnă, fără să existe blocaje.
UPDATE: 11:10 Din cauza codului portocaliu de ninsoare sunt afectate reţelele electrice din raza de activitate a societătii Enel Distribuţie Muntenia.- în judetul Ilfov sunt afectate parţial 4 localităţi (Mogoşoaia, Otopeni, Popeşti Leordeni, Glina).
- în judeţul Giurgiu sunt afectate 69 localităţi (Cartojani, Izvoru, Vanatorii Mici, Crevedia, Roata, Dealu, Bolintin Deal, Ogrezeni, Mihai Voda, Gradinari, Bucsani, Vadu Lat, Malu Spart)
- în Bucureşti erau înregistrate 17 deranjamente colective şi peste 1100 de sesizări
UPDATE: 11:00BILANŢUL MAI: De miercuri, începând cu ora 5.00, până joi, ora 5.00, în urma căderilor masive de zapadă sau viscol au fost afectate 545 localitati din 21 de judeţe, iar alte 45 de localităţi sunt izolate. 37 de drumuri naţionale şi 80 judeţene au rămas blocate, iar în 480 de localitati a fost afectata alimentarea cu energie electrică.De asemenea, o cale ferata este blocată, iar patru porturi sunt blocate sau închise. Forţele de intervenţie au salvat 1.323 de persoane, 297 de persoane refuzând evacuarea. S-a asigurat adapost pentru 1.335 persoane, din care 23 copii.
UPDATE 10:50 O locomotivă a sărit de pe şine între Săruleşti şi Fundulea. Trenul InterCity 582 Constanţa - Bucureşti Nord, cu trei vagoane, a deraiat joi, la ora 10.30, în zonă de câmp din pricina viscolului puternic.
Un călător rămas blocat în trenul deraiat a declarat pentru Antena 3 că este vorba despre un InterCity cu trei vagoane care efectua o cursă Constanţa - Bucureşti Nord. Acesta a menţionat că, din pricina viscolului puternic, locomotiva a sărit de pe şine şi a rupt firele de înaltă tensiune.
VEZI AICI SITUAŢIA UPDATATĂ A DRUMURILOR DIN ŢARĂ.
LISTA DRUMURILOR ÎNCHISE:
-A1 Bucureşti – Piteşti;
-A2 Bucureşti – Lehliu;
-DN2(E85) Voluntari – Buzău;
- Buzău – Râmnicu Sărat;
-DN1D Urziceni – Albeşti-Paleologu;
-DN22 Râmnicu Sărat – Brăila;
-DN2C Costeşti – Slobozia;
-DN2M Focşani- Odobeşti;
-DN23B Măicăneşti – Ciorăşti;
-DN2N Bogza – Caiata – Dumbrăveni; se va închide şi tronsonul Dumbrăveni – Dumitreşti – Jitia.
-DN5B Giurgiu – Ghimpaţi;
-DN3 Călăraşi – Bucureşti;
-DN3A Lehliu Gară – Feteşti;
-DN21 Călăraşi – Slobozia;
-DN3B Călăraşi – Feteşti;
-DN31 Călăraşi – Mănăstirea.
-DN3 Bucureşti – Fundulea; se va închide şi către Lehliu;
- DN71 Ulmi – Bâldana
-DN4 Bucureşti – Budeşti;
-DN2A Slobozia – Urziceni;
-DN2B Buzău – Făurei.
S-a închis traficului rutier DN1 Otopeni – Tâncăbeşti şi DN1A Bucureşti – Buftea – Ploieşti în zona Cocani.
În judeţul Giurgiu două autotrenuri au derapat şi au blocat circulaţia pe DN5, în zona Daia;
În judeţul Ilfov există probleme pe Centura Bucureşti;
În judeţul Dâmboviţa s-au produs blocaje pe DN72 Târgovişte – Găeşti şi DN7 Costeştii din Deal – Mătăsaru.
În judeţul Galaţi s-a întrerupt traficul pe DN24D Galaţi – Bârlad.
În judeţul Tulcea un tir a blocat DN22A Ciucurova – Topolog.
Pe DN73 Câmpulung – Braşov a fost restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.
> VEZI AICI LISTA CU TRENURILE ŞI CURSELE AERIENE ANULATE
Ninge viscolit fără încetare de mai bine de 34 de ore iar bilanţul este unui îngrijorător. Drumuri închise, oameni izolaţi în maşini, accidente rutiere şi curse aeriene anulate. Traficul rutier este închis şi la această oră pe Autostrada A1 Bucureşti - Piteşti, pe Autostrada A2 Bucureşti - Lehliu şi pe 28 de drumuri naţionale, din cauza viscolului şi a vizibilităţii foarte scăzute.
> VEZI AICI CARE ESTE SITUAŢIA ÎN CAPITALĂ
Zeci de şoferi au rămas blocaţi în trafic ore întregi până când şi-au făcut apariţia echipajele de deszăpezire şi cele ale jandarmeriei. Mai multe zboruri au fost anulate pe aeroporturile Băneasa şi Henri Coandă, iar avioanele care ar fi trebuit să aterizeze au fost redirecţionate către alte oraşe.
> VEZI AICI CUM VA FI VREMEA PÂNĂ DUMINICĂ
Trimite imagini surprinse de tine din mijlocul zăpezilor, sau dacă ai văzut ceva ieşit din comun, spune-ne pe pagina de Facebook.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă că la ora 23.15, traficul era închis, din cauza fenomenelor meteo extreme şi pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze, pe A1 Bucureşti - Piteşti, A2 Bucureşti - Lehliu, Centura Bucureşti între A1 şi A2, DN 2 Voluntari - Buzău, DN 3 Bucureşti - Călăraşi, DN 5B Giurgiu - Ghimpaţi, DN 1D Albeşti Paleologu - Urziceni, DN 22 Râmnicu Sărat - Brăila, DN 23A Milcovul - Ciorăşti, DN 23B Măicăneşti - Codreşti, DN 2A Slobozia - Urziceni, DN 2B Buzău - Făurei, DN 2C Buzău - Slobozia, DN 2M Odobeşti - Andreiaşu de Jos, DN 2N Bogza -Dumbrăveni, DN 4 Bucureşti - Budeşti, DN 71 Bâldana - Ulmi, DN 73 Câmpulung - Râşnov, DN 61 Ghimpaţi - Găeşti, DN 1 Centura Bucureşti - Tâncăbeşti, DN 5 Bucureşti - Giurgiu, DN 24D Bârlad - Galaţi, DN 3A Lehliu - Feteşti, DN 3 B Călăraşi - Feteşti şi DN 21 Călăraşi - Slobozia.
Comandament de urgenţă la MAI. România, sub zăpezi. Boc: Situaţia e sub control
Totodată, pe DN 7, pe sensul de mers dinspre Piteşti spre Bucureşti, circulaţia a fost restricţionată pentru traficul greu mai mare de 7,5 tone.
Traficul va fi redeschis în funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice. Circulaţia se desfăşoară în toată ţara în condiţii de iarnă, iar Compania acţionează pe întreaga reţea rutieră.
CNADNR roagă participanţii la trafic ca, în perioada următoare, să evite tranzitarea zonelor afectate de fenomene meteorologice intense, să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere existente şi să echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarnă, lanţuri, lopată).
Pentru a vedea în permanenţă care este situaţia drumurilor, accesaţi site-ul CNADNR.ro, iar dacă doriţi să aflaţi înainte de a pleca la drum ce drumuri sunt impracticabile, sunaţi la numărul de telefon 021-264 33 33.