El a anunţat că şi Comisia Europeană a cerut ca viitorul procuror-şef al DNA să aibă expertiză şi performanţă în combaterea anticorupţiei, iar Kovesi nu are CV în anticorupţie.
"Toată performanţa anticorupţie se datorează procurorilor DNA şi apoi judecătorilor de caz, nimănui altcuiva, nici procurorului general, nimănui altcuiva. Şi atunci nu e normal să nu apreciezi acest lucru. (...) Una din cerinţele Comisiei Europene - că am acceptat un mecanism - a fost ca, cel care urmează să fie procuror şef al DNA, să aibă expertiză şi performanţă în anticorupţie, să aibă un CV în anticorupţie. Doamna Kovesi nu are aşa ceva. A fost procuror general al României. Nu a avut atribuţii în activitatea investigativă. Prin urmare, eu nu spun că nu poate să ocupe această funcţie. Orice om care a împlinit zece ani vechime în Ministerul Public poate să ocupe această funcţie. Ideea este că noi trebuie să-i alegem pe cei care au făcut performanţă în anticorupţie la DNA şi pe cei care au făcut performanţă în combaterea crimei organizate la DIICOT, iar la Parchetul General pe cei care pot fi de oriunde", a declarat Daniel Morarl a România TV, potrivit Agerpres.
Daniel Morar a explicat că la DNA şi DIICOT trebuie numiţi şefi dintre procurorii care au lucrat în aceste structuri de parchete, pentru că ei au experienţa şi expertiza necesară, însă procurorul general "poate să provină de oriunde".
"Eu nu am o miză personală şi ar trebui să îmi fie indiferent cine este şef la DNA, şef la DIICOT şi şef la Parchetul General. Dar nu îmi este indiferent, mai ales cine este şef la DNA. Am condus această instituţie timp de şapte ani şi jumătate, ştiu ce au făcut acei procurori şi mi se pare absolut inadmisibil ca nici unul din numele vehiculate să nu provină de la DNA. Mi se pare absolut inadmisibil să fie propus la DNA, la nivel de zvon, un om care nu a lucrat la DNA. Vorbesc de doamna Kovesi sau cine o fi, pentru că, dacă DNA a performat în aceşti ani, acest lucru se datorează doar procurorilor DNA şi nu altcuiva" a mai spus Morar.
Dan Şova este al doilea social-democrat care a declarat, marţi seara, că Oana Schmidt-Hăineală va fi numită şefă la DNA şi Daniel Morar, la Parchetul General.
Aceleaşi nume pentru şefia Parchetelor au fost vehiculate şi de social-democratul Mădălin Voicu, marţi seara, la Antena 3.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Hăineală, a declarat, marţi, că este exclusă varianta ca ea să fie numită în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, vehiculată de un fost membru al CSM.
Antonescu explică de ce a renunţat Ponta la nominalizările pentru Parchete: Probabil conta pe o înţelegere cu Băsescu şi CSM, care nu a mai fost respectată
Citeşte şi De ce a renunţat Ponta la nominalizările de la Parchete