Traian Băsescu a făcut gafe monumentale în politica externă, iar preşedintele Klaus Iohannis are acum datoria să îndrepte aceste greşeli, scrie Dan Voiculescu pe blogul sau.
Voiculescu atrage atenţia că actualul preşedinte este nevoit să consolideze poziţia României în faţa partenerilor străini.
Ultimii 10 ani au fost marcaţi de gafe monumentale de politică externă şi diplomaţie, spune profesorul Dan Voiculescu. Preşedintele fondator al Partidului Conservator scrie pe blogul său că toate acestea au dus la compromiterea unor relaţii pe termen lung ale României cu partenerii străini.
"Desi este cea mai importanta prerogativa prezidentiala, Basescu nu a inteles niciodata ca diplomatia nu se face nici pe genunchi, nici cocoţat pe gard. Nici cu plecaciuni, nici cu amenintari. In 1990, am propus doua strategii curajoase la acea vreme: Romania sa instituie regim de zona libera in Sulina si Agigea. Romania sa promoveze un program amplu de repatriere a romanilor care lucrau la acel moment in strainatate. Guvernul Petre Roman si cele care au urmat nu au inteles cat de important ar fi fost pentru Romania implementarea acestor strategii", scrie Dan Voiculescu într-o postare pe blogul personal.
Dan Voiculescu susţine că propunerile lui de acum 25 de ani nu mai sunt valabile în prezent. Preşedintele fondator al Partidului Conservator crede însă că preşedintele Klaus Iohannis ar putea repara greşelile regimului Băsescu prin strategia de politică externă adoptată.
"Se impune asadar o strategie capabila sa repare rapid dezastrele din mandatele lui Basescu. Viziunea mea este ca in lume vor urma schimbari importante in relatiile interstatale si in relatiile dintre stat si cetatenii sai. Cred ca Presedintele Iohannis gandeste deja o pozitie de echilibru in politica externa a Romaniei astfel incat tara noastra sa poata deveni nu doar o punte între UE şi Rusia, ci şi între UE şi SUA. Prin inteligentă, subtilitate si moderatie, Romania se poate pozitiona deasupra fortei ei efective în termeni economici, militari ori politici. Nu avem nevoie de adversari si nu trebuie sa excludem relatiile cu alte tari din afara spatiului Uniunii Europene. De altfel, nici ele nu le exclud, ba din contra, le dezvolta", mai scrie Dan Voiculescu pe blog.