Dâmboviţa, principala sursă de alimentare cu apă a capitalei, e cea mai murdară apă din ţară. De vină sunt milioanele de metri cubi de apă menajeră deversaţi haotic în râu şi lipsa unei staţii de epurare. Proiectul există, însă este amanat de mai bine de două decenii.
Pe o scară europeană de la 1 la 5 în ce priveşte calitatea apei, Dâmboviţa a primit 5, cel mai prost calificativ. Râul are cea mai proastă şi mai murdară apă din ţară. Asta în condiţiile în care Uniunea Europeană cere ca apa să fie în cel mai rău caz de calitatea a doua.
?Acest lucru se datorează în principal evacuării de ape uzate, neepurate, din zona Glina, iar clasa a V-a de calitate se menţine pe tot sectorul Dâmboviţei, până la confluenţa cu Argeşul.? a declarat Ana-Maria Tănase purtător de cuvânt Administraţia Naţională Apele Române
Din canalele Bucureştilor ajung în Dâmboviţa resturi menajere, detergenţi şi dejectii. Şi de aici în Dunăre şi Marea Neagră.
?De-a lungul anilor, de-a lungul Dâmboviţei au fost fel şi fel de fabrici construite care aruncau direct pe cursul râului, fără să existe vreo staţie de epurare. O apă de calitate inferioară prezintă un pericol pentru toată lumea.? a declarat biologul român Şerban Iliescu.
Bucureştiul este singura capitală europeană care nu are o staţie de purificare a apelor menajere. Pentru punerea unui proiect de acest tip în practică, autorităţile române lucrează la Glina de mai bine de 23 de ani.
Sanda Trăşculescu, şefa unei unităţi de implementare Glina, a declarat că lucrările sunt finalizate în proporţie de 90,92%.
În prezent, în ţara noastră, sunt aproape 400 de centre care tratează apele menajere. Dar, aceste centre nu au capacitatea să dezinfecteze apele, ci doar să le limpezească.
Observator