Antena 3 CNN Actualitate Curtea de Apel Timişoara: Vameşii de la Moraviţa, încurajaţi de stat şi de superiori să comită ilegalităţi

Curtea de Apel Timişoara: Vameşii de la Moraviţa, încurajaţi de stat şi de superiori să comită ilegalităţi

M.T.
1 minut de citit Publicat la 18:38 21 Apr 2014 Modificat la 18:38 21 Apr 2014
Curtea de Apel Timişoara: Vameşii de la Moraviţa, încurajaţi de stat şi de superiori să comită ilegalităţi
Motivare halucinantă a judecătorilor Curţii de Apel Timişoara în dosarul vameşilor şpăgari din lotul Moraviţa. Aceştia au primit pedepse mici pentru că ar fi fost practic încurajaţi de stat şi de superiori să comită ilegalităţi.

În opinia judecătorilor, faptul că şefii au tolerat timp îndelungat contrabanda şi luarea de mită i-a făcut pe vameşi să se simtă protejaţi şi să-şi continue liniştiţi activitatea ilegală.

Dintre cei 66 de vameşi inculpaţi în dosar, doar opt au primit pedepse cu executare şi nici acelea foarte mari.

Judecătorii le-au găsit diverse circumstanţe atenuante, cum ar fi faptul că şi-au recunoscut vina, că au copii minori sau că sunt în pragul pensionării.

Însă principala scuză pe care le-au găsit-o vameşilor este aceea că statul e de vină, pentru că a tolerat mult timp corupţia.

Vameşii de la Moraviţa erau supravegheaţi din 2008, însă abia în 2011 au descins procurorii DNA şi poliţiştii de la DGA în punctele de trecere a frontierei cu Serbia.

Prin urmare, rezultă din motivare, dacă timp de trei ani, nimeni nu i-a tras la răspundere, vameşii au presupus că să pretinzi, să primeşti şpagă şi să faci contrabandă nu e ilegal.

Mai mult, faptul că şefii îşi primeau partea din banii luaţi mită, reprezintă de asemenea o circumstanţă în favoarea infractorilor.

„Aceste împrejurări trebuie să pledeze ca o circumstanţă reală a săvârşirii infracţiunilor, în favoarea fiecărui inculpat, pentru că dacă nu s-ar fi simţit «protejaţi» sau dacă autorităţile statului nu ar fi tolerat astfel de activităţi infracţionale, pe o perioadă întinsă în timp, nu s-ar fi ajuns la asemenea amploare, iar numărul inculpaţilor trimişi în judecată ar fi fost cu mult mai mic. Ca  atare, această atitudine pasivă a statului trebuie sancţionată”, se arată în motivarea deciziei.

De asemenea, condamnaţilor nu le-a fost interzis dreptul de a vota pe motiv că au avut o conduită pozitivă înainte de comiterea infracţiunii şi că sunt persoane educate.

×
x close