Guvernul a decis să desfiinţeze aproape 200 de specializări de la 37 de Universităţi din ţară pentru că acestea nu mai respectă standardele de calitate sau nu mai au studenţi.
Hotărârea de Guvern va intra în vigoare imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial.
Decizia de a desfiinţa specializările a fost luată de Ministerul Educaţiei şi aprobată în şedinţa de guvern.
"Am constatat că un număr important de specializări din Universităţi acreditate nu mai respectă standardele de calitate", a declarat Mihnea Costoiu.
Multe specializări nici nu mai prezintă interes, pentru că de ani de zile nici un candidat nu s-a mai înscris la ele. Este şi cazul Ingineriei Industriale din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti.
"N-am avut studenţi şi am renunţat noi la a o pune între programele de studii pentru licenţă pentru că nu reprezenta atractivitate şi, nefiind necesară pe piaţa muncii, am considerat că nu trebuie să o mai facem", a afirmat Ecaterina Andronescu, preşedintele Universităţii Politehnice din Bucureşti
La Universitatea Bucureşti se închid programele de chimie în engleză şi fizică în franceză, învăţământ la zi. De la Psihologie dispare învăţământul la distanţă, iar Administraţia Publică se va studia doar la zi, NU se vor mai face înscrieri la frecvenţă redusă sau la distanţă. Tot Ministerul a hotărât să închidă alte şase universităţi.
Îşi vor închide uşile Universitatea Mihai Viteazul din Craiova, Institutul teologic Romano Catolic din Iaşi, Universitatea ecologică Traian din Deva, Universitatea Wales din Bucureşti, Fundaţia Universitară Milenium din Timişoara şi Universitatea de ştiinţe, arte şi meserii din Bucureşti.
Alte patru universităţi vor intra în monitorizare anul acesta. Între acestea se află Universitatea financiar bancară din Bucureşti sau Universitatea Mihail Kogălniceanu din Iaşi.