Consiliul Superior al Magistraturii cere anchetă după declaraţiile lui Traian Băsescu despre dosarul Microsoft.
Solicitarea vine la iniţiativa preşedintelui CSM Horaţius Dumbravă, nemulţumit că mai mulţi politicieni, printre care preşedintele şi primul-ministru, fac declaraţii privind dosare penale aflate în instrumentarea procurorilor.
"Contextul din zilele acestea, în care apar declaraţii ale preşedintelui României, Traian Băsescu, în care sunt devoalate date şi informaţii din dosare penale sau declaraţii ale primului ministru Victor Ponta, prin care sunt atenţionaţi procurorii cum trebuie în mod concret să-şi facă ancheta, impun ca CSM să ia atitudine împotriva oricărui act care știrbește independenţa justiţiei şi erodează încrederea publicului în justiţie. În această perioadă, în care se multiplică atacurile la adresa justiţiei, nu este îndeajuns ca, punctual, să fie sesizată Inspecţia Judiciară după care să așteptăm săptămâni la rând până când Inspecţia Judiciară va analiza şi propune Plenului concluziile verificărilor făcute. Ci este nevoie de un Apel sau un Avertisment categoric pe care Plenul CSM să-l facă la adresa tuturor politicienilor", declară Horaţius Dumbravă, într-un document remis
Agerpres.
Dumbravă doreşte astfel să transmită un "avertisment" la adresa întregii clase politice, considerând că, "în această perioadă, în care se multiplică atacurile la adresa justiției, nu este îndeajuns ca, punctual, să fie sesizată Inspecţia Judiciară".
În ce priveşte afirmaţiile premierului Victor Ponta, legate de ancheta Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Prahova, Horaţius Dumbravă solicită CSM să fie sesizată Inspecţia Judiciară, pentru a face verificările prevăzute de lege privind încălcarea independenţei justiţiei.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a dat curs solicitării procurorului general de a cere începerea urmăririi penale în cazul a cinci foşti miniştri, implicaţi în dosarul Microsoft. Băsescu a dat informaţii din dosar arătând că, din punct de vedere strict juridic, foştii miniştri Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Mihai Tănăsescu, Alexandru Atanasiu şi Daniel Funeriu nu au încă nici o calitate în acest dosare, aflându-se în aceeaşi situaţie precum Victor Ponta.