Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, miercuri, Curtea Constituţională, pentru soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională, după ce Senatul nu l-a revocat pe Mircea Diaconu, nerespectând astfel hotărârea ICCJ privind starea de incompatibilitate a actorului.
"Astăzi, 31 octombrie 2012, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Alina Nicoleta Ghica, (...) a sesizat Curtea Constituţională în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională sesizare CC, constatat în legătură cu refuzul Senatului României de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a domnului Mircea Diaconu, senator PNL", se precizează într-un remis de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), informează
Mediafax.
Anterior, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat CSM să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale pentru soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre autorităţile publice, urmare a refuzului Senatului de a-l revoca pe Mircea Diaconu.
În adresă s-a menţionat că ANI a solicitat în mod repetat Parlamentului să dispună cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a deciziei definitive şi irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, legată de starea de incompatibilitate a lui Diaconu.
ANI a mai arătat că Parlamentul României, reprezentând puterea legislativă, în conformitate cu prerogativele sale şi cu dispoziţiile legii, avea obligaţia să pună în executare de îndată şi întocmai decizia definitivă şi irevocabilă a ICCJ privind pe senatorul Mircea Diaconu.
Potrivit ANI, votul negativ exprimat de Parlamentul Românei, ca reprezentant al puterii legislative de a pune în executare decizia afectează, în mod grav statul de drept şi principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat, după cum s-a menţionat în adresa trimisă CSM.
Marţi,
Plenul Senatului a respins solicitarea ANI privind încetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pentru încetarea mandatului lui Diaconu s-au exprimat, prin vot secret electronic, 23 de senatori, în timp ce 32 s-au exprimat împotriva acestui demers, iar alţi 10 s-au abţinut.
Pe 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională din Integritate a susţinut că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.