Potrivit proiectului iniţiat de Ministerul Sănătăţii, pacienţii ar fi trebuit să plătească pentru o zi de spitalizare între 20 şi 60 de lei. Singurii scutiţi de coplată ar fi copiii, gravidele şi pensionarii.
Coplata este folosită în multe din statele europene şi are în primul rând rolul de a diminua serviciile inutile. Introducerea acestui sistem, fără a fi explicat şi fără a se stabil un nivel scăzut al taxării, poate avea efecte negative asupra pacienţilor, spun medicii de familie.
"Nu sunt împotrivă, dar nu cred că e momentul. Dacă pacienţii intră în panică să nu se prezinte la medic pentru că au de plătit vor amâna mergerea la medic, o boală mai gravă costă mai mult", este de părere medicul Rodica Tănăsescu.
Asociaţiile profesionale resping coplata pe motiv că banii care se vor obţine astfel de la pacienţi vor fi folosiţi de stat în alte scopuri decât pentru îmbunătăţirea sistemului sanitar.
Ministerul Sănătăţii a lansat la începutul acestei luni proiectul de lege care instituie coplata în sistemul sanitar, iar tarifele pentru o zi de spitalizare ar fi urmat să oscileze între 20 şi 60 de lei. Şi consultaţiile la medic ar urma să coste. Tariful minim prevăzut în proiect este de 5 lei, însă putea ajunge la câteva sute de lei, în funcţie de specializarea medicului şi de investigaţia făcută.