Complexul Energetic Oltenia, deţinut de stat, acuză ANRE că induce voit în eroare populaţia şi Parlamentul privind exporturile de energie şi atrage atenţia că unele firme câştigă sume mari exportând "pe hârtie" energie subvenţionată în Ungaria şi revânzând-o în România la preţuri mult mai ridicate.
"În data de 16 iunie 2015, ANRE a remis presei un comunicat cu titlul ?Exporturile de energie electrică ale României au crescut după cuplarea pieţelor?, făcând referire la Piaţa Zilei Următoare care funcţionează în regim cuplat cu pieţele din Cehia, Slovacia şi Ungaria. Comunicatul este intenţionat conceput pentru a induce în eroare opinia publică, Parlamentul României sau alte instituţii interesate de funcţionarea Sistemului Energetic Naţional", se arată într-un comunicat al producătorului de energie. Oficialii complexului energetic spun că această cresţere a cantităţii de energie exportată nu s-a realizat pe graniţa cu Ungaria, ci pe graniţele cu celelalte ţări (Serbia, Bulgaria, Ucraina), şi nu prin Piaţa Zilei Următoare. În comunicat, Complexul Energetic Oltenia arată că tranzacţiile din PZU în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2015 sunt altele şi au fost "trecute sub tăcere de către ANRE" - Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei . Astfel, energia exportată în Ungaria în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2015 a fost de 25.044 MWh, în timp ce energia importată din Ungaria în aceeaşi perioadă a fost de 1.530.750 MWh.
"Deci, din toată cantitatea de energie tranzacţionată pe Piaţa Zilei Următoare în perioada menţionată, prin folosirea ATC rezervat, rezultă că ponderea import/export este urmtoarea: import = 88,4% şi export = 1,6%", se arată în comunicatul C.E. Oltenia. Acest fapt se datorează, spun oficialii companiei, în totalitate unor elemente de legislaţie secundară şi reglementari ANRE-DEN (Dispeceratul Energetic Naţional) care blochează producătorii români, ajungându-se ca, în situaţii de gol de sarcină, la un consum naţional de 4.700 - 4.900 MWh, să se importe din Ungaria între 500 - 1.000 MWh, deşi preţul în România nu este mai mare decât în Ungaria. "Dorim să atragem atenţia şi asupra contractelor de export ale companiilor din România. Se poate observa şi demonstra (deşi aceste contracte, spre deosebire de toate celelalte, sunt secrete pentru public), că majoritatea energiei care se exportă este energie regenerabilă pentru că exporturile cresc brusc atunci când energia regenerabilă intră în sistem şi scad instantaneu când această energie dispare", arată comunicatul producătorului.