Antena 3 CNN Actualitate Comisia Europeană continuă să sprijine aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Comisia Europeană continuă să sprijine aderarea României şi Bulgariei la Schengen

S.T.
2 minute de citit Publicat la 18:24 03 Iun 2013 Modificat la 18:24 03 Iun 2013
Comisia Europeană continuă să sprijine aderarea României şi Bulgariei la Schengen
Comisia Europeană continuă să sprijine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, se arată în cel de-al treilea raport cu privire la "bilanţul de sănătate" al acestui spaţiu de liberă circulaţie, adoptat luni de CE.

"În urma concluziilor Consiliului din iunie 2011, potrivit cărora atât Bulgaria, cât şi România îndeplinesc criteriile necesare pentru a aplica integral aquis-ul Schengen, au fost implementate măsuri care le vor facilita aderarea. Totuşi, Consiliul nu a putut decide eliminarea controalelor la graniţele interne pentru aceste state. Comisia continuă să sprijine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, precum şi eforturile preşedinţiei în această direcţie", se arată în raport, scrie Mediafax.

Acest raport acoperă perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2012 şi 30 aprilie 2013 şi evaluează, în special, aplicarea normelor Schengen, procedurile de eliberare a vizelor şi de securitate şi situaţia de la frontierele externe ale spaţiului Schengen, potrivit unui comunicat al CE.

- Aplicarea normelor Schengen

În cele şase luni care fac obiectul raportului, controalele la frontierele interne au fost reintroduse de Norvegia, cu ocazia ceremoniei de decernare a Premiului Nobel la Oslo (10 decembrie 2012). În perioada 3-12 decembrie 2012, 3.136 de persoane au fost verificate la frontiera norvegiană, dintre care 19 persoane nu au primit dreptul de a intra în această ţară, iar opt au fost reţinute.

Verificări la faţa locului au fost efectuate în mai multe state participante, prin intermediul mecanismului de evaluare Schengen, cu scopul de a controla aplicarea corectă a normelor privind cooperarea poliţienească (în Estonia, Letonia şi Lituania), frontierele aeriene (în Polonia, Slovacia şi Cehia), frontierele terestre (în Estonia, Letonia şi Lituania) şi vizele (în Estonia, Polonia şi Slovacia). Evaluările efectuate nu au evidenţiat carenţe care ar obliga CE să ia măsuri imediate.

- Procedurile de eliberare a vizelor şi de securitate

Sistemul de Informaţii privind Vizele (VIS) este operaţional de-acum în cinci regiuni, recent fiind lansat în Africa de Vest şi Africa Centrală (martie 2013). În curând, VIS va fi lansat în Africa de Est şi Africa de Sud (6 iunie 2013), în America de Sud (5 septembrie 2013), precum şi în Asia Centrală, Asia de Sud-Est şi Autoritatea Palestiniană (14 noiembrie 2013). VIS funcţionează bine. Până la 6 mai 2013, au fost prelucrate aproximativ 2,9 milioane de cereri de vize, au fost eliberate aproximativ 2,4 milioane de vize şi au fost respinse aproximativ 348.000 de cereri.

La 9 aprilie 2013, sistemul de informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II) a devenit complet operaţional.

- Situaţia de la frontierele externe ale spaţiului Schengen

În perioada octombrie-decembrie 2012, au fost detectate aproximativ 13.600 de cazuri de trecere ilegală a frontierei, adică o scădere cu 52% în comparaţie cu trimestrul al patrulea din 2011. O evoluţie s-a observat în Grecia, unde, în perioada iulie-septembrie 2012, s-a înregistrat mai mult de jumătate din totalul cazurilor detectate de trecere ilegală a frontierei, dar această situaţie s-a schimbat în urma lansării operaţiunii Shield, în august 2012, când autorităţile acestei ţări au realocat aproximativ 1.800 de poliţişti de frontieră la graniţa terestră cu Turcia. În perioada octombrie - decembrie 2012, Italia a raportat 31% din toate cazurile detectate (4.231 de persoane), urmată de Grecia, cu 30% (4.035 de persoane).

Eforturi vor fi depuse în continuare, cu scopul de a îmbunătăţi strângerea informaţiilor cu privire la fluxurile migratorii din interiorul spaţiului Schengen, măsură destinată lansării, în 2014, a unor colectări şi analize periodice de date privind mişcările migratorii neregulamentare.

Datorită spaţiului Schengen de liberă circulaţie, peste 400 de milioane de cetăţeni din 26 de state europene şi un număr în creştere de cetăţeni ai ţărilor terţe călătoresc fără a fi supuşi controalelor la frontierele interne.

×
x close