"Dacă vorbim de abuzuri, consider că o parte din instituţiile politice, şi aici vorbesc despre Guvern şi majoritatea parlamentară, au făcut un lanţ de abuzuri, de exemplu, prin demiterea Avocatului Poporului, prin emiterea de Ordonanţe ale Guvernului care să blocheze capacitatea Curţii Constituţionale de a reacţiona la abuzurile constituţionale decise de Parlament. Acest tip de acţiuni s-au întâmplat în perioada 3-6 iulie şi parte dintre aceste abuzuri au fost corectate mai târziu de diferite instituţii ale statului, inclusiv Curtea Constituţională", a spus Traian Băsescu.
Thomas Markert, şeful Secretariatului Comisiei de la Veneţia, a declarat la debutul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu, că vizita la Bucureşti a delegaţiei instituţiei a fost pregătită excelent de autorităţile române, fiind mulţumit că se va întâlni cu toţi înalţii demnitari ai statului.
El a subliniat că vizita delegaţiei sale este "foarte importantă", deoarece secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a solicitat Comisiei de la Veneţia "să stabilească ceea ce s-a întâmplat în România în privinţa respectării principiilor statului de drept".
"Suntem foarte satisfăcuţi de această vizită care este foarte importantă. Ni s-a cerut de către secretarul general al Consiliului Europei să stabilim ceea ce s-a întâmplat recent în această ţară în privinţa respectării principiilor statului de drept şi principiilor europene. Suntem aici mai mult ca să ascultăm şi suntem foarte interesaţi să avem analiza dumneavoastră asupra situaţiei, să aflăm cum vedeţi dumneavoastră ce s-a întâmplat din punct de vedere al statului de drept şi cum vedeţi perspectiva pentru viitor şi următoarele evenimente", i-a mai spus Markert preşedintelui Traian Băsescu.
Experţii Comisiei de la Veneţia s-au întâlnit, luni, şi cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, ei fiind informaţi cu privire la poziţia adoptată de CSM faţă de amestecul politicului la adresa autorităţii judecătoreşti.
O delegaţie a Comisiei de la Veneţia a sosit la Bucureşti, pentru a strânge date cu privire la situaţia constituţională din România, la ordonanţele de urgenţă ale Guvernului şi la amendamentele la legea Curţii Constituţionale şi la legea Referendumului.