Antena 3 CNN Actualitate Codul de CANICULĂ a fost PRELUNGIT

Codul de CANICULĂ a fost PRELUNGIT

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 19:13 08 Iul 2015 Modificat la 19:13 08 Iul 2015
harta.jpg

UPDATE 19.10 - Meteorologii au prelungit, miercuri seara, codul galben de caniculă. Codul galben va fi valabil până mâine.
 
Regiunile vizate de meteorologi sunt Muntenia, Moldova şi Oltenia.
 
Temperaturile maxime vor ajunge la 35-37 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic.
_________________________________

Ştirea iniţială 10.00

Autorităţile au emis COD ROŞU de caniculă în vestul ţării.

În judeţele Arad şi Bihor se vor înregistra temperaturi maxime de 38-39 de grade. Aceste temperaturi se apropie de recordurile absolute de temperatură ale regiunii.

Miercuri dimineaţă, la ora 08:00, au intrat în vigoare şi alte două coduri de caniculă. Vorbim despre două avertizări de caniculă: cod galben şi cod portocaliu.

Codul portocaliu este valabil pentru 16 judeţe. În Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei temperaturile maxime vor fi de 37-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Temperaturile sunt aşteptate să urce până la 40 de grade în mai multe judeţe din ţară, iar în unele chiar să se depăşească acest prag termic.  

În aceste condiţii medicii de la ambulanţă au avut serios de muncă. Ieri au fost peste 1300 de solicitări din partea celor care au avut probleme cu căldura. Dintre acestea, peste 650 eu fost urgenţe.


În aceste zile este important să ştim cum să ne ferim de efectele negative ale căldurii. Hidratarea este literă de lege în zilele în care mercurul din termometre urcă peste măsură, iar zonele ferite de razele soarelui ar trebui căutate mai mult ca de obicei. Trebuie să bem neapărat un pahar cu apă o dată la 20 de minute şi să evităm soarele arzător până pe la ora 17. Dacă este necesar să ieşim din casă la prânz, nu trebuie să uităm să luăm cu noi o sticlă cu apă. Medicii ne recomandă să bem cel puţin doi litri de apă în aceste zile.

Capul trebuie acoperit cu o pălărie sau şapcă, iar îmbrăcămintea să fie răcoroasă, din bumbac sau mătase şi în culori deschise.

Alimentaţia trebuie să fie bazată mai mult pe legume şi fructe proaspete. Pe timp de caniculă sunt recomandate salatele, iar fructul cel mai indicat ar fi pepenele roşu.

Alcoolul trebuie evitat în aceste zile, la fel şi băuturile cu mult zahăr sau cele care conţin cofeină. Aşa că, fără cafea sau băuturi energizante.

Sugarii şi copiii mici trebuie feriţi de căldură. La fel şi persoanele vârstnice sau cei care suferă de afecţiuni cardiace sau cardio-vasculare.
Canicula poate lăsa urme şi peste cei sănătoşi. După câteva zile de temperaturi ridicate pot apărea crampele de căldură, la nivelul braţelor sau abdomenului. Epuizarea fizică sau stările de somnolenţă sunt tot efectele căldurii excesive. În cazul în care apar manifestări mai grave cum ar fi şocul hipertermic, medicii ne recomandă să chemăm ambulanţa.

×
x close