UPDATE - România este sub vreme extremă, la început de octombrie. Este cod galben de ninsori în nouă judeţe din ţară: Covasna, Braşov, Harghita, Suceava, Bacău, Vrancea, Neamţ, Buzău şi Prahova.
Două drumuri naţionale sunt închise din cauza zăpezii. DN73, care face legătura între Câmpulung şi Brasov, şi DN 2D, între Vrancea şi Covasna, au fost închise complet.
Covasna a fost sub Cod Galben de ninsori până la această oră, la fel şi judeţele Braşov şi Harghita.
Anul trecut, pe 1 octombrie, temperaturile erau la fel ca în mijlocul verii, maximele fiind de până la 30 de grade celsius. Circulaţia feroviară, închisă între Braşov şi PredealÎn imaginea trimisă pe adresa de mail [email protected] de utilizatorul nostru Bogdan A. se poate vedea că un strat generos de zăpadă s-a aşternut pe carosabil, în Pasul Oituz, iar maşinilor - care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă - le este greu să înainteze în trafic.
Vă reamintim că circulaţia rutieră este îngreunată în judeţul Harghita, marţi dimineaţă, din cauza ninsorii, zăpada ajungând până la cinci centimetri pe carosabil, iar pe DN 13 A, care face accesul în staţiunea Harghita Băi, mai mulţi şoferi au rămas cu maşinile blocate în zăpadă.
În judeţul Harghita a început să ningă marţi dimineaţă, în jurul orei 04.00, carosabilul fiind acoperit cu zăpadă între 1 şi 5 centimetri în pasurile şi trecătorile de pe drumurile naţionale din judeţ.
"Ninge viscolit pe DN13 A Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc, în zona Trecătorii Harghita, pe DN 13 B Miercurea Ciuc - Gheorghieni Praid, în Pasul Bucin, pe DN 12 A Miercurea Ciuc - Comăneşti şi pe DN 15 Topliţa - Borsec, la Vârful Creanga. În trecători stratul de zăpadă depus pe carosabil variază între 1 şi 3 centimetri, iar utilajele de deszăpezire sunt deja pe drumurile naţionale şi împrăştie material antiderapant. Acolo unde este cazul intervenim cu pluguri pentru degajarea zăpezii de pe carosabil", a spus Romanescu.
O situaţie specială se înregistrează la Hargita Băi, unde ninge viscolit, iar zăpada adunată pe carosabil depăşeşte cinci centrimetri, în timp ce în afara şoselei s-a depus un strat de peste 10 centimetri de zăpadă.
Salvamontiştii recomandă turiştilor să evite să urce pe munte întrucât riscă să se rătăcească ori să rămână blocaţi pe traseele montane, în condiţiile în care în Masivul Bucegi, la peste 2.000 de metri altitudine, ninge iar vântul bate cu putere spulberând zăpada.
La munte, la altitudini mari, a început să ningă în noaptea de duminică spre luni, iar la peste 2.000 de metri altitudine s-a aşternut un strat de zăpadă care măsoară între 15 şi 20 de centimetri.
În Masivul Bucegi este ceaţă, iar vântul bate cu putere, viscolind zăpada. În aceste condiţii, salvamontiştii le recomandă turiştilor să evite să urce pe munte, întrucât se pot rătăci sau există riscul să rămână blocaţi pe văile montane.