"Domnul Dinescu nu mai poate fi revocat din vreo funcţie la CNSAS pentru că domnia sa nu mai este membru al Colegiului", a declarat Carmen Median, potrivit Mediafax.
Instanţa supremă a admis, vineri, recursul formulat de ANI faţă de hotărârea anterioară din procesul cu Dinescu pentru incompatibilitate.
"Având în vedere decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, domnul Mircea Dinescu se află în incompatibilitate. Decizia instanţei va fi urmată de aplicarea sancţiunii, respectiv revocarea din funcţia publică deţinută de acesta, cea de membru în Colegiul CNSAS, funcţie asimilată celei de secretar de stat", a declarat preşedintele ANI, Horia Georgescu.
Pe 27 martie, plenul Parlamentului a votat noua componenţă a Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
Din CNSAS vor face parte Dragoş Gheorghe Petrescu (propunere din partea preşedintelui României), Claudiu Octavian Secaşiu (propus de prim-ministru), Florian Bichir (propus de Grupurile parlamentare progresiste), Florin Abraham şi Laurenţiu Tănase (propunere a Grupului parlamentar PSD), Cazimir Ionescu (propunere din partea Grupului parlamentar PSD din Senat şi Camera Deputaţilor), Ladislau Antoniu Csendes (propunere a grupurilor parlamentare UDMR din Senat şi Camera Deputaţilor), Corneliu Turianu, Virgil Leon Ţărâu şi Adrian Ciofrâncă (propunere din partea grupurilor parlamentare PDL din cele două camere ale Parlamentului). Cei zece au un mandat de şase ani.
Preşedintele ANI, Horia Georgescu, a declarat că hotărârea definitivă privindu-l pe Dinescu are totuşi o consecinţă.
"Domnul Dinescu nu mai poate ocupa o funcţie publică timp de trei ani începând de astăzi, data la care a rămas definitiv actul de constatare a stării de incompatibilitate în care s-a aflat domnia-sa", a declarat Georgescu.