Antena 3 CNN Actualitate Clujeanul care plăteşte doar 30 lei lunar la căldură: Plata încălzirii pe baza repartitoarelor nu este corectă

Clujeanul care plăteşte doar 30 lei lunar la căldură: Plata încălzirii pe baza repartitoarelor nu este corectă

1 minut de citit Publicat la 12:48 09 Sep 2011 Modificat la 12:48 09 Sep 2011
Clujeanul care plăteşte doar 30 lei lunar la căldură: Plata încălzirii pe baza repartitoarelor nu este corectă
Foto: ftr.ro
Un fost lider sindical de la Regia de Termoficare din Cluj-Napoca plăteşte aproximativ 30 de lei lunar pentru căldură, pe timp de iarnă, informează Mediafax. Clujeanul are o factură atât de mică pentru că are instalat în apartament un sistem de distribuţie pe orizontală a agentului termic şi contorizare individuală.

Ioan Vilt, fost angajat al Regiei Autonome de Termoficare (RAT) din Cluj-Napoca, susţine că instalaţia din apartamentul său de trei camere este o soluţie pentru persoanele care sunt racordate la reţeaua centralizată de termoficare şi care au posibilitatea de a plăti agent termic exact cât consumă. Şi apartamentul lui Vilt este racordat la reţeaua centralizată de încălzire.
   
"Plata facturii de încălzire pe baza repartitoarelor, de către abonaţi, nu este corectă, pentru că abonatul suportă şi pierderile din ţevile neizolate din beciuri, holurile blocurilor şi apartamentele celor debranşaţi. De fapt, se plăteşte toată energia termică intrată în bloc. Soluţia este ca locatarilor care sunt branşaţi la RAT să li se facă o contorizare individuală, prin distribuţia pe orizontală a căldurii în apartamente. Numai aşa clujenii racordaţi la reţeaua centralizată vor plăti facturi de peste 20 de ori mai mici decât în prezent. Eu am acest sistem, unic în Cluj-Napoca, din 2006 şi plătesc pe lună de iarnă facturi la încălzire de 30 de lei în medie, faţă de 400 de lei cât plăteam înainte. Economia e fantastică", a spus Vilt.
   
Potrivit acestuia, sistemul montat pentru apartamentul familiei sale l-a costat circa 2.000 de lei şi include ţevi, racorduri şi două contoare.
   
El a precizat că de la subsolul blocului, de la conducta de furnizare a agentului termic, şi-a instalat două ţevi care urcă pe casa scărilor până în apartamentul său, acestea fiind racordate la un contor, cumpărat de la RAT, care înregistrează consumul de gigacalorii şi care, la alte blocuri, este montat la intrarea în imobil.
   
Fostul lider sindical a afirmat că i-a propus, în 2007, fostului primar Emil Boc extinderea acestui sistem la nivelul municipiului Cluj-Napoca, dar nu a primit niciun răspuns.
   
Ioan Vilt a a plecat din Regia de Termoficare Cluj în urma unor neînţelegeri cu conducerea.
   

×
x close