Clădirile şi zonele istorice vor fi protejate, în Capitală nu se va mai construi haotic, iar autorizaţiile vor fi tot mai greu de obţinut. Acestea sunt dorinţele municipalităţii care a pus pe hârtie un proiect cu reguli stricte de urbanism.
În ultimii 20 de ani, în Bucureşti s-au ridicat clădiri cu 12 etaje în zone protejete, iar zeci de construcţii vechi, cu valoare istorică, au fost demolate.
Noul proiect vizează protejarea clădirilor cu valoare istorică din trei zone: Vasile Conta, Pitar Moş şi Dorobanţi. În total, sunt 200 de clădiri cu valoare culturală mare şi medie.
"Fiecare parcelă, fiecare imobil, practic, fiecare este o situaţie în parte. Autorizaţiile se vor da mult mai fundamentat şi fără alte posibilităţi de derogare sau interpretare", a declarat arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.
Arhitecţii au început să verifice primele clădiri în 2005. De atunci, au inventariat doar 12, iar între timp, diferiţi dezvoltatori imobiliari au construit după bunul plac.
Dezvoltarea celor trei zone presupune restaurarea clădirilor protejate, protejarea grădinilor private şi reorganizarea circulaţiei rutiere.