Aproape jumătate din aceştia şi-au găsit un loc de muncă în Capitală. Printre ei se numără şi cetăţeni americani. Dar cei mai mulţi angajaţi străini vin din China. Majoritatea au studii medii şi superioare.
Chinezii nu mai vin în România pentru orice fel de slujbă. Mulţi sunt aduşi special pentru a fi puşi direct în fruntea companiilor din ţara noastră.
Într-o fabrică unde se asamblează biciclete de lângă Urziceni lucrează aproape 90 de muncitori. Şapte dintre aceştia sunt chinezi, iar unii au studii superioare.
Dar nu întotdeauna a fost aşa. În 2009, criza din România a fost resimţită şi de muncitorii străini. Companiile de construcţii în care lucrau nu i-au mai plătit, aşa că sute de chinezi disperaţi şi-au amenajat corturi din cartoane în faţa ambasadei din Capitală şi au cerut să fie ajutaţi să se întoarcă acasă.
După cinci ani, România este din nou un loc în care munca aduce un salariu bun. Cele mai căutate posturi sunt în industria IT şi cea petrolieră.
Aproape 1.500 de străini au obţinut, anul acesta, dreptul legal de a munci în România. De aceea s-a dezvoltat şi o piaţă neagră a locurilor de muncă. Direcţia pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti a amendat anul acesta 65 de angajatori cu peste 160 de mii de lei.