Antena 3 CNN Actualitate Chevron încearcă să calmeze spiritele. "Vom evita zonele de patrimoniu cultural şi habitatele de interes ecologic"!

Chevron încearcă să calmeze spiritele. "Vom evita zonele de patrimoniu cultural şi habitatele de interes ecologic"!

2 minute de citit Publicat la 23:54 02 Apr 2012 Modificat la 23:54 02 Apr 2012
Chevron încearcă să calmeze spiritele. "Vom evita zonele de patrimoniu cultural şi habitatele de interes ecologic"!
foto: focus-energetic.ro
Chevron nu a avut şi nu are în plan nicio lucrare de foraj, de nicio natură în judeţul Constanţa în acest an iar în judeţul Vaslui se vor executa numai lucrări de explorare prin tehnologii convenţionale, a declarat Tom Holst, country manager al Chevron pentru România, într-un comunicat.

"Singura activitate pe care Chevron o va întreprinde până la sfârşitul anului va fi un studiu standard de fizică a pamântului, similar cu celelalte studii făcute până acum în România. Un astfel de studiu va fi realizat cu scopul de a evita zonele de patrimoniu cultural, oraşele şi satele, cât şi habitatele de interes ecologic. Abia după ce vom încheia acest studiu va fi luată în considerare forarea unei sonde de explorare standard, similară sondelor convenţionale existente în România. Chevron are în vedere un eventual proiect de exploatare abia după activitatea de explorare care se va întinde pe durata a cinci ani”, precizează Holst.

"În judeţul Vaslui, Chevron va executa în 2012 numai lucrări de explorare prin tehnologii convenţionale”, a completat directorul.

Holst mai spune că până acum Chevron nu a făcut niciun fel de forare în România. "Ca să fiu foarte clar, până acum nu a avut loc niciun fel de forare de explorare şi va trebui să mai treacă câţiva ani până vom şti cu adevărat care este valoarea acestei oportunităţi” spune Holst.

Compania recunoaşte că tehnologia fracturării hidraulice sunt noi pentru România, dar menţionează că "a fost aplicată în deplină siguranţă în multe alte locuri din lume în ultimii şaizeci de ani”. Presa a relatat pe larg despre o serie de accidente din cauza fracturării hidraulice. Un studiu al EPA, agenţia de mediu a SUA, arăta la finele lui 2011 că această metodă e vinovată de pentru poluarea apei în statul american Wyoming. Un studiu realizat de autorităţile din Polonia a arătat, însă, că extragerea gazelor de şist nu poluează aerul sau apa dacă e respectată legislaţia de mediu. Pe de altă parte, filmuleţe de postate pe internet din zonele americane unde se exploatează gazele de şist arată cum apa de la chiuvetă "ia foc" din cauza substanţelor care au ajuns în pânza freatică.

Fracţionarea hidraulică presupune foraje de peste 3.000 de metri adâncime, cuplate cu altele orizontale până la şist. Aici se detonează o serie de încărcături explozive pentru a fisura roca. Ulterior se injectează cantităţi imense de apă amestecată cu nisip şi o serie de substanţe chimice. Acestea menţin crăpăturile deschise, pe unde "curge" apoi gazul spre sondă.

Organizaţia Platforma Civică cerut luni Guvernului să facă publice acordurile semnate cu companiile petroliere, inclusiv cu Chevron, şi să elaboreze Legea care să reglementeze exploatarea gazelor de şist în România.

La ora actuală, mai multe ţări au interzis sau suspendat exploatarea gazelor de şist: Franţa, Bulgaria şi Marea Britanie.

×
Etichete: chevron Gaze de sist
x close