Antena 3 CNN Actualitate Centrala de apartament nu înseamnă facturi mai mici pentru cei din blocurile vechi (VIDEO)

Centrala de apartament nu înseamnă facturi mai mici pentru cei din blocurile vechi (VIDEO)

1 minut de citit Publicat la 23:11 09 Sep 2010 Modificat la 23:11 09 Sep 2010
Centrala de apartament nu înseamnă facturi mai mici pentru cei din blocurile vechi (VIDEO)

Centrala de apartament nu înseamnă o factură mai mică dacă locuiţi în blocuri vechi. Românii care au centrale vor plăti la fel ca ceilalţi proprietari factura la căldură pentru spaţiile comune, acolo unde nu sunt instalate repartitoare.

Depinde de la un bloc la altul, de numărul celor care au instalate centrale de apartament. Proprietarii lor ar putea plăti în plus între 40 şi 100 de lei pe lună. Ei sunt foarte nemulţumiţi pentru că au investit două-trei mii de euro într-o centrală tocmai pentru a plăti mai puţin la întreţinere.

Nici nu şi-au acoperit încă aceşti bani şi s-au trezit că vor plăti mai mult. Exact la fel cu cei care se încălzesc de la reţeaua publică. Numărul debranşărilor s-a triplat în acest an după anunţurile că s-ar putea scoate subvenţia pentru căldură şi apă caldă.

Un ordin al autorităţii care se ocupa de utilitaţile locale obliga toţi locatarii unui bloc să plătească încălzirea pentru spaţiile comune. Într-o proporţie mai mare decât până acum. Şi indiferent că au sau nu centrală.

De exemplu, dacă factura pentru încălzirea unui bloc este de 20.000 de lei, 30% din valoare va fi acoperită de toţi locatarii. Într-un bloc cu 20 de apartamente, asta înseamnă 100 de lei pentru fiecare.

În condiţiile în care se elimină subvenţiile de la stat şi facturile pentru încălzire se vor mări şi cu 300% iarna aceasta. Pentru cei racordaţi încă la sistemul centralizat e un ajutor. Gândit de stat, că vecinii se ajută între ei.

Toţi debranşaţii au avut acelaşi gând, să nu mai plătească pierderile sistemului. Ci doar ce consumă.

Autorităţile din Târgu Mureş au contestat, deja, ordinul ANRSC.

?Am atacat acest ordin şi voi cere suspendarea lui atâta veme cât ne judecăm. Nu mi se pare normal ca cei care s-au debranşat să plătească o anumită sumă, oricât de mică ar fi ea, pentru managementul prost?, a declarat Claudiu Maior, viceprimar.

Management prost, în opinia debranşaţilor de la reţeaua centrală înseamnă că şefii regiilor de termoficare nu au înlocuit conductele vechi şi nu s-au montat repartitoare. Rând pe rând, în ultimii ani, sute de mii de români de la bloc au renunţat să mai plătească pierderile acestor firme.

Observator

 

 

×
x close