România riscă amenzi usturătoare din cauza poluării. Nivelul noxelor din Bucureşti, Braşov şi Iaşi au stârnit atenţia Comisiei Europene, iar România e la doar un pas de a ajunge cu această problemă la Curtea Europeană de Justiţie.
Doar Botoşaniul mai spală păcatele ţării. E singurul fruntaş la suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor. Totul vine cu un preţ. Industria e inexistentă şi locurile de muncă lipsesc.
Praf, gaze de eşapament, noxe, particule care nu se văd cu ochii. Toate sunt inspirate de bucureşteni, zi de zi.
În 2013, au fost depăşite limitele admise de praf în 24 de zile din 365. Europenii sunt, însă, speriaţi de particulele fine, care sunt inamicul invizibil al plămânilor.
Cetăţenii din anumite zone din Bucureşti, Braşov şi Iaşi au fost expuşi în mod aproape continuu unor niveluri nesănătoase de PM10 încă din 2007, potrivit ultimelor rapoarte din 2012. (...) Comisia consideră că România nu a întreprins acţiunile necesare încă din 2007 pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor şi solicită României să ia măsuri de perspectivă rapide şi eficiente pentru ca perioada de neconformitate să fie cât mai scurtă posibil.
Dar, poluarea merge mână în mână cu bunăstarea. Salariul mediu net urcă până la 2,400 de lei, iar PIB-ul pe cap de locuitor sare de 17.500 de euro.
De spaţii verzi nu duce lipsă Botoşaniul.
Cei peste 117 mii de botoşăneni au aer curat, dar trăiesc modest. Salariu mediu nu sare de 1.200 de lei. Cu mult sub media la nivel naţional.