Copiii cu probleme ORL sau neurologice, care ajung în urgenţă la Spitalul "Sf. Maria" din Iaşi, sunt plimbaţi între clinici pentru operaţii.
Culmea, în cel mai mare spital de copii din Moldova nu există microscop operator. Micii pacienţi sunt trimişi la alte clinici din oraş, unde nu există însă secţii de Anestezie şi Terapie Intensivă pentru copii.
Un astfel de cerc vicios apărut din subfinanţarea sistemului sanitar, pune în pericol vieţile copiilor. Spitalul de copii Sfânta Maria din Iaşi are nevoie de o investiţie de 100.000 de euro pentru a cumpăra un microscop electronic, necesar la operaţiile de mare fineţe. În momentele critice, medicii improvizează soluţii de moment pentru salva viaţa pacienţilor. S-a întâmplat însă ca în unele cazuri, copiii purtaţi pe drumuri în stare gravă să fie operaţi prea târziu.
În clinicile cu aparatură performantă nu există însă secţii speciale de Anestezie şi Terapie Intensivă pentru copii.
Casa de Asigurări de Sănătate decontează maxim 1.500 de lei pentru fiecare caz rezolvat. În 2010 s-au dat de la buget doar 25.000 de lei, adică jumătate din banii pe care ar fi trebuit să-i primească clinica.
La Spitalul de Copii din Iaşi nu există deocamdată un computer tomograf, un aparat pentru RMN sau o trusă perfomantă de endoscopie. Părinţii sunt nevoiţi să meargă cu copii în braţe în alte spitale sau la clinici private, unde plătesc orice investigaţie.