Obsesia lui Nicolae Ceauşescu de a primi un premiu Nobel pentru Pace a transformat propagarea păcii mondiale într-o adevărată politică de stat. Între 1965 şi 1987, Ceauşeştii au făcut peste 200 de vizite oficiale, în ţări de pe toate continentele. Poarta spre Vest a deschis-o, însă, prin condamnarea invaziei Cehoslovaciei de către sovietici. După acest moment, Ceauşescu a fost primit de Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii cu onoruri şi a luat micul dejun pe peluza verde din fața Casei Albe.
Această formă grosolană de construire a imaginii trebuia să le arate românilor că şefii de state din lumea întreagă îl priveau pe Ceauşescu cu veneraţie. Sutele de întâlniri la nivel înalt au ajutat la construirea acestei iluzii. La un an după semnalul de aparentă independenţă a României faţă de URSS, Ceauşeştii îl primeau, la aeroportul Otopeni, pe Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon.
Efectele vizitei lui Nixon în 1969 la Bucureşti au rămas însă insignifiante. Un an mai târziu, Ceauşescu îl vizitează pe Nixon la Casa Albă. În 1973 face o nouă vizită oficială în Statele Unite, în 1975 se întâlneşte cu Gerald Ford şi cu lideri ai Congresului american, iar în '78, este adulat de Jimmy Carter, chiar pe peluza de la Casa Albă.
O vizită îndelung aşteptată şi în aceeaşi măsură pregătită a fost cea de la curtea Reginei Elisabeta, în iunie '78. Regina Elisabeta a fost obligată de guvernul Callaghan să-i primească pe Ceauşeşti la Palatul Buckingham. Se afla pe rol un contract cu British Aerospace, pe care Ceauşescu îl semna numai dacă era primit cu onoruri de regină. Doar că mulţi ani mai târziu, Ceauşescu a cumpărat un singur avion britanic.
În vizitele externe, se urmărea recunoaşterea României ca stat independent de Uniunea Sovietică. Majoritatea vizitelor erau făcute în numele prieteniei şi păcii, dar ascundeau interese economice. Ceauşeştii au vizitat peste 200 de ţări, au ajuns la curţi regale, la piramide, în America Latină, în Lumea Arabă, în Asia, la Casa Albă şi la Vatican. Ceauşescu nu vorbea nicio limbă străină şi nici nu mânca la recepţii. Îi gătea bucătarul personal.