Fenomenul produs, marţi, pe suprafaţa mării, la Vama Veche, se numeşte trombă marină şi a fost cauzat de diferenţa de temperatură de la suprafaţa apei, care era de 24-25 de grade, şi o masă de aer mai rece, sub un nor Cumulonimbus, afirmă directorul Centrului Meteorologic Dobrogea, Vasile Torică.
Directorul Centrului Meteorologic Dobrogea a explicat că fenomenul produs pe apă se numeşte trombă marină, iar dacă are loc pe uscat poartă deumirea de tornadă, transmite corespondentul
Mediafax.
Vremea extremelor: TORNADĂ la Vama Veche. Meteorologii au emis o nouă avertizare de vijelii pe litoral Potrivit directorului Centrului Meteorologic Dobrogea, tromba marină este un fenomen întâlnit în anotimpul cald şi format pe suprafaţa apei.
"
Fenomenul produs pe apă se numeşte trombă marină, iar dacă are loc pe uscat este o tornadă. Fenomenul de astăzi (n.r - marţi) a fost cauzat de diferenţa de temperatură de la suprafaţa apei, care era de 24-25 de grade, şi o masă de aer mai rece, sub un nor Cumulonimbus", a declarat directorul Centrului Meteorologic Dobrogea.
El a menţionat că viteza de deplasare a trombei marine coincide cu cea a sistemului noros şi poate ajunge până la 100 de metri pe secundă.