Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat, joi, o estimare a valorilor termice şi a precipitaţilor ce vor avea loc în intervalul 22 august-3 septembrie, în fiecare regiune a ţării.
Estimarea este făcută cu ajutorul produselor numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.
Folosind produsele numerice, sunt prognozate temperaturile maxime şi minime , mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice.
CRIŞANA Canicula se va menţine până în 25...26 august, iar cele mai ridicate maxime termice vor depăşi 37...38 de grade. În această perioadă, nopţile vor fi tropicale, cu minime de peste 20 de grade. Apoi vremea se va răcori simţitor, astfel încât din 28 august şi până la sfârşitul intervalului, maximele termice nu vor mai depăşi, în medie, 28 de grade.
În primele zile este foarte puţin probabil să plouă, apoi vor fi averse, în general slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de apariţie în ziua de 27 august şi între 31 august şi 2 septembrie.
TRANSILVANIA Vremea se va menţine călduroasă, local caniculară, până în data de 26 august, cu maxime termice între 34 şi 37 de grade şi minime foarte ridicate. Între 28 august şi 3 septembrie, valorile termice vor reveni la normalul perioadei calendaristice, ceea ce înseamnă că maximele se vor situa, în medie, în jurul a 26...28 de grade.
Între 26 şi 29 august instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi sunt posibile ploi mai importante cantitativ, apoi va ploua pe arii restrânse şi în general slab.
MARAMUREŞ Temperatura aerului va atinge un maxim, atât la valorile diurne cât şi la cele nocurne, în 25 şi 26 august, când se vor înregistra frecvent valori de peste 36 de grade ziua şi 20 de grade noaptea. Apoi vremea se va răci simţitor, încât, dincolo de ziua de 29 august, temperaturile vor fi uşor sub mediile climatologice ale perioadei.
Instabilitatea atmosferică va fi accentuată între 26 şi 28 august, apoi în intervalul 30 august- 3 septembrie, dar ploile nu vor fi, în general, importante cantitativ.
MOLDOVA Vremea va fi călduroasă îndeosebi în zilele de 25 şi 26 august, când, mai ales în partea de sud şi centru a regiunii va fi caniculă, cu maxime termice de 35..36 de grade şi minime foarte ridicate. Răcirea din 27...28 august va fi importantă, apoi maximele se vor situa, în medie, între 25 şi 28 de grade, iar minimele între 12 şi 14 grade, valori uşor sub mediile climatologice ale perioadei.
Răcirea din 27...28 august va fi acompaniată de o instabilizare puternică a vremii, vor fi averse posibil importante cantitativ, apoi probabilitatea de apariţie a ploilor va fi destul de redusă.
DOBROGEA Până în data de 26 august, vremea va fi călduroasă în zona litorală şi caniculară în cea continentală, maximele termice situându-se, în medie, în jurul a 34 de grade, dar nefiind excluse şi valori de 38...39 de grade în estul regiunii. Apoi vremea se va răcori, iar la sfârşitul intervalului temperaturile vor fi mai scăzute decât cele normale în această perioadă.
Vor fi averse în perioada 27-29 august, posibil, pe arii restrânse, importante cantitativ, apoi probabilitatea de apariţie a ploilor se va micşora.
MUNTENIA Valul de căldură va persista până spre 27 august, canicula urmând să fie puternică cu precădere în Lunca Dunării, unde sunt de aşteptat maxime termice de peste 40 de grade. Foarte cald va fi şi în cursul nopţilor, când minimele vor fi frecvent de peste 20 de grade. Apoi vremea se va răcori simţitor, mediile pe regiune ale temperaturilor maxime urmând să nu mai depăşească 30 de grade.
În perioada caniculară probabilitatea de apariţie a ploilor este aproape nulă, apoi vremea va deveni uşor instabilă şi vor fi ploi de scurtă durată, pe arii restrânse şi, în general, slabe cantitativ.
OLTENIA Canicula se va accentua până în 25...26 august, fiind de aşteptat maxime termice în jurul a 40 de grade şi minime caracteristice unor nopţi tropicale. În 27 şi 28 august pătrunderea de aer rece va determina revenirea la un regim termic normal, situaţie care se va menţine până la sfârşitul intervalului.
Va ploua puţin, slab şi pe arii restrânse, începând cu data de 27 august.
LA MUNTE Vremea va continua să se încălzească treptat, chiar şi în zonele cele mai înalte, până în jurul datei de 26 august, apoi se va răci simţitor şi destul de rapid.
Instabilitatea atmosferică va fi redusă în primele zile şi se va accentua începând cu 26...27 august, când îşi vor face apariţia aversele, mai frecvente şi posibil mai importante cantitativ în zona Munţilor Apuseni şi în Carpaţii Orientali.
Meteorologii au emis, miercuri, o atenţionare cod portocaliu de caniculă, valabilă până duminică. Astfel, în intervalul 23-26 august, vom avea parte de un val de căldură persistent şi disconfort termic accentuat. Avertizarea este valabilă pentru Bucureşti şi judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Vâcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău şi Brăila.