Este o problemă extrem de serioasă, care, din nefericire este tratată cu multă uşurinţă şi superficialitate de majoritatea românilor. Ori nu este înţeleasă pe deplin, ori este mascată de falsele pretexte menite să acopere adevărata faţă a situaţiei: libertatea românilor este pusă în pericol.
În numele unui "scop măreţ" - cel al protejării populaţiei de terorişti şi acte de terorism, vieţile noastre private vor deveni acte dintr-o piesă de teatru perversă, dirijată din umbră de "urech" şi "mâini" gata să ne sară în ajutor "dacă ceva greşit" ne iese pe gură.
În România, peste 70% din cetăţenii care deţin telefoane mobile apelează la cartelele pre-plătite. Până acum nu era nevoie de CNP sau de vreun act de identitate atunci când îţi cumpărai o astfel de cartelă.
Chiar şi aşa, convorbirile efectuate de pe acest tip de cartele pot fi interceptate de SRI, însă identificarea utilizatorilor se face greoi, ceea ce pune piedici în munca de cercetare penală a anchetatorilor.
Pe această hartă puteţi vedea ţările din UE în care este obligatorie prezentarea unui act de identitate în momentul cumpărării unei cartele pre-pay: (ţările colorate cu roz)
Pe de cealaltă parte, în Irlanda, Austria, Polonia, Estonia, Portugalia, Cehia, Franţa sau Luxemburg cetăţenii NU sunt nevoiţi să îşi arate actele de identitate atunci când îşi cumpără o cartelă.
"Este o decizie adoptată în luna august a anului trecut de către CSAT şi, de atunci, am progresat în ceea ce priveşte procedurile de implementare, pentru că în acest moment sunt peste 10 milioane de cartele pre-plătite şi evident că nu poţi să retroactivezi. Nu doar că o susţin, eram în CSAT, dacă nu mă înşel era în perioada mandatului interimar al domnului Antonescu, domnia sa era preşedinte interimar, eu eram prim-ministru, erau toţi miniştrii acolo, şi
a fost adoptată această decizie imediat după atentatul din Bulgaria, unde atacatorii au folosit cartele pre-plătite", a spus Victor Ponta.