Noul proiect de lege privind coplata nu-i scapă pe români de la a da bani pentru fiecare consultaţie, însă aduce tarife înjumătăţite faţă de vechiul act administrativ. Măsura nu este privită cu ochi buni de unii specialişti din domeniul medical, care spun că şi-aşa preţurile sînt prea mari. În urmă cu o lună, Ministerul Sănătăţii a anunţat că delegaţia FMI a acceptat amânarea coplăţii fără să impună un termen anume.
Noul proiect de lege stabileşte că o consultaţie la medicul de familie va costa 2-3 lei, faţă de 4 sau 5 lei, cît ar fi costat consultaţia în proiectul normativ iniţial. Pentru analizele cu tehnologie înaltă, cum ar fi RMN sau tomograf, românii vor avea de plătit cel mult 75 de lei, de trei ori mai puţin faţă de propunerea iniţială.
Sunt însă specialişti care nu au o părere prea bună legată de noul proiect al coplăţii, în ciuda faptului că tarifele s-au micşorat substanţial. Reprezentanţii Camerei Federative a Sindicatelor Medicale spun că nivelul coplăţii este prea mare pentru posibilităţile românilor. Mai mult, numărul internărilor în spitale va creşte, iar tratamentele în ambulatoriu se vor reduce.
Constatăm că, pentru spitale, coplata este stabilită la 0,7-2,1%, în timp ce pentru ambulatoriu coplata este de la triplu la de 35 de ori mai mare (între 10 şi 25%). Astfel, credem că numărul de internări nu se va micşora, în schimb va scădea numărul de servicii în ambulatoriu.
Proiectul stabileşte noi preţuri şi pentru alte servicii medicale. De exemplu, pentru analize de laborator, pacienţii vor plăti între 2 şi 10 lei, pentru - radiologie, imagistică medicală şi explorări funcţionale vor plăti cîte 2 lei pe bilet de trimitere. Iar pentru asistenţă spitalicească, tarifele vor fi între 10 şi 40 lei. Legea va intra în vigoare la 10 zile după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.