Când au început să se simtă rău, oamenii au mers la medic, dar simptomele au fost confundate cu cele ale unei viroze. Abia la o lună de la consumarea cărnii bolnavilor li s-a administrat tratamentul contra trichinelozei.
Focarul de trichineloză a apărut în comuna arădeană Ususău. 20 de oameni au venit la pomana porcului şi pentru că au mai rămas bucate din animalul sacrificat, au fost împărţite rudelor şi vecinilor. În total 40 de oameni s-au înfruptat din porcul infestat. O femeie de 61 de ani nu a mai putut fi salvată.
Primii săteni care s-au simţit rău s-au dus la medicul de familie cu dureri musculare şi de cap. Iniţial au fost diagnosticaţi cu viroză, însă după ce s-a descoperit că este vorba de trichineloza, au venit toţi, rând pe rând la spital.
Testul pentru depistarea trichinelozei în carnea de porc costă doar 9 lei. Cu toate acestea, carnea animalelor sacrificate în gospodării nu este testată întotdeauna, deşi acest lucru este obligatoriu.