Antena 3 CNN Actualitate Campania naţională de vaccinare anti-HPV va începe în luna martie a acestui an, potrivit Ministerului Sănătăţii

Campania naţională de vaccinare anti-HPV va începe în luna martie a acestui an, potrivit Ministerului Sănătăţii

3 minute de citit Publicat la 16:26 23 Ian 2013 Modificat la 16:26 23 Ian 2013
Campania naţională de vaccinare anti-HPV va începe în luna martie a acestui an, potrivit Ministerului Sănătăţii
 „După 1 martie, sau cel mai târziu la finalul primului trimestru al acestui an, poate începe campania de vaccinare anti-HPV pentru grupul țintă”, a declarat, astăzi, Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la inițiativa Coaliției de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, la sediul Centrului Medical de Excelență Renașterea.

Potrivit lui Pană, primul pas în demararea acestei campanii ar fi intrarea în vigoare, de la 1 martie, a contractului și actelor necesare aspectelor tehnice referitoare la selecția grupului de vârstă pentru vaccinare.

„Grupul țintă la care ne-am gândit este de 10-14 ani - grupul primar țintă. Vom face în așa fel încât finanțarea să fie asigurată de Ministerul Sănătății, la solicitarea părinților. Au fost discuții și s-a convenit să nu mai existe o achiziție de un număr de x doze, ci pur și simplu să  existe un proces prin care vaccinul să fie achiziționat la cerere”, a declarat acesta.

Adrian Pană a explicat că, în aceste moment, în cadrul Ministerului este regândită o modalitate pentru a oferi, într-o manieră cât mai completă, acces la un program care să aducă plus valoare populației la risc din România: „În baza datelor științifice pe care le avem, vaccinarea împotriva HPV împreună cu screening-ul aduc plus valoare. De asemenea, în baza datelor din 2008, regândim campania de prevenire a cancerului de col uterin pentru femei și modul în care vom creiona campania prin care vom comunica acest lucru”, a spus el.

„Cred ca este oportun să facem ceva în așa fel încât să nu mai ajungem să tratăm doar în ultimul moment, iar atunci să nu ne putem bucura nici noi de efectul tratamentului, nici cei pe care îi tratăm. E timpul să facem ceva în așa fel încât să îi avem pe cei dragi mai mult timp alături de noi și mai sănătoși”, a declarat Adrian Pană.

El a mai precizat că este complet de acord că această formă de cancer poate fi atât prevenită, cât și vindecată, spre deosebire de alte tipuri de cancer, cum ar fi cel pancreatic - aceasta fiind și opinia general acceptată în Ministerul Sănătății.

„Înainte să învăț în facultate cum se operează un cancer de col sau cum se face radioterapie, am învățat cum se previne un cancer de col. Din păcate, datele pe care le avem sunt alarmante. Am în față niște date de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), din 2010. La o sută de mii de femei cu vârsta cuprinsă între 0 și 64 de ani, România avea o rată de 4 ori mai mare decât media Uniunii Europene. Dacă facem comparația România versus primele 15 state din UE, atunci diferențe devine și mai mare”, a mai spus Pană.

Reprezentntul Ministerului Sănătății a amintit, de asemenea, și de programul național de screening demarat la finalul anului trecut de Minister. „În momentul de față, încercăm să evaluăm rezultatele ultimului trimestru. Avem semnale că există regiuni unde screening-ul a funcționat bine. Avem, de asemnea, semnale că în regiunea București, nu a funcționat la fel de eficient ca în alte regiuni din țară. Tocmai de aceea, pentru București, vrem să acordăm un interes deosebit și să îl aducem la nivelul regiunilor unde screening-ul funcționeaza foarte bine”, a spus el, precizând că o simplă campanie de screening nu va aduce aceleași efecte pe care le pot aduce campaniile de comunicare și vaccinare.

„În acest an, ne propunem să construim o modalitate mai complexă în care să abordăm prevenția, în general. Pentru mine, prevenția este un credo pe care l-am internalizat, un lucru pe care trebuie să îl prioritizăm”.

Mihaela Geoană, Președintele Fundației Renașterea, prezentă la conferință, a evidențiat faptul că, într-un secol în care cancerul a devenit cea mai mare amenințare la adresa umanității, faptul că pentru o formă de cancer  fost inventat un vaccin ar trebui văzut ca o victorie asupra acesei boli și ca un pas înainte al științei: cancerul de col uterin, care plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea prin această boală, este prima formă de cancer care poate fi eliminată prin vaccinare!

„De data aceasta, dorim să ne implicăm în campanie. Vă spun sincer că între prima campanie și aceasta, mi-am vaccinat fetița. Dacă nu aș fi fost convinsă de siguranța vaccinului, nu aș fi făcut-o”, a declarat președintele Fundației Renașterea.

„Dacă ar exista un vaccin care să ne promită tinerețe și frumusețe și lupta împotriva obezității, ne-am duce toate să îl facem. Dar un vaccin care ne promite sănătate nu este privit la fel”, a spus și Dana Războiu, ambasador al Coaliției de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

 

×
x close